Quiz 574: Current General Awareness Questions for All Examinations

1. If a bank launched a “CASA campaign” , which among the following would be the most probable objective of such campaign?

[A] To bring down Non-performing Assets (NPA)
[B] To develop better customer relations
[C] To bring in more new customers
[D] To provide no frill services

Show Answer

Correct Answer: C [To bring in more new customers]
2. Who among the following heads the National Integration Council in India?

[A] President
[B] Vice president
[C] Prime Minister
[D] A retired Chief Justice of Supreme Court

Show Answer

Correct Answer: C [Prime Minister]
Notes:
The Prime Minister of India heads the National Integration Council in India. It was constituted to combat the evils of communalism, casteism, regionalism, and linguism.
3. 14th September, 1949 Constitution-makers of the country decided to accord the status of _________ to Hindi.
Choose the most correct option:

[A] National Language of India
[B] Official Language of India
[C] Official Language of Union
[D] National Language of Union

Show Answer

Correct Answer: C [Official Language of Union]
Notes:
On 14th September, 1949 the Constitution-makers of the country decided to accord the status of Official Language of Union to Hindi.
4. “Prime Minister’s 15 Point Programme” in India is related to which among the following segments of society?

[A] BPL families
[B] Minorities
[C] Unemployed Poors
[D] Rural Old Age people

Show Answer

Correct Answer: B [Minorities]
Notes:
“Prime Minister’s 15 Point Programme” in India is related to minorities. The Programme aims to ensure that the benefits of various government schemes for the underprivileged reach the disadvantaged sections of the minority communities.
5. Which of the following was target in Integrated Action Plan (IAP)?

[A] Drought
[B] Terrorism
[C] Left Wing Extremism
[D] Widespread Poverty

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Left Wing Extremism]
Notes:
The Integrated Action Plan (IAP) is aimed at bridging the development deficit in the extremely backward areas that are affected by Left Wing Extremism.
6. Maulana Azad National Fellowship scheme is available in India for the students of which among the following?

[A] Muslims
[B] BPL Families of Muslims
[C] BPL Families of 5 Notified Minorities
[D] 5 Notified Minorities

Show Answer

Correct Answer: D [5 Notified Minorities]
Notes:
Maulana Azad National Fellowship scheme is available in India for the students of 5 Notified Minorities. It is implemented by the Ministry of Minority Affairs.
7. Headquarters of Biodiversity International is located at?

[A] Rome
[B] Geneva
[C] Paris
[D] Manila

Show Answer

Correct Answer: A [Rome]
8. The IVFRT project is related to which among the following?

[A] Public Health
[B] Population Control
[C] Tax Revenue
[D] Immigration

Show Answer

Correct Answer: D [Immigration]
9. “Rashtriya Madhyamik Shiksha Abhiyan” covers the students from which among the following age groups?

[A] 10-14 Years
[B] 12-16 Years
[C] 14-18 Years
[D] 14-16 Years

Show Answer

Correct Answer: C [14-18 Years]
10. In which year, the restructured Twenty Point Programme (TPP) became effective?

[A] 2005
[B] 2006
[C] 2007
[D] 2008

Show Answer

Correct Answer: C [2007]
Share

View Comments