GKToday

Quiz 559: GK Questions for SSC States

1. A “Suitable Boy”, which is considered to one of the longest novels ever published in a single volume in the English language, has been written by which among the following authors?
[A] David Malouf
[B] Rohinton Mistry
[C] Alex Miller
[D] Vikram Seth

Show Answer

Correct Answer: D [Vikram Seth]
2. Economic and Social Commission for Asia and Pacific (ESCAP) is an organization under which of the following?
[A] World Bank
[B] United Nations
[C] World Economic Forum
[D] International Monetary Fund

Show Answer

Correct Answer: B [United Nations]
3. Which among the following committee is known for recommending a 3-tier Panchayati Raj System which includes Zila Parishad at the District Level, Panchayat Samiti at the Block/ Tehsil/ Taluka Level and Gram Panchayat at the Village Level?
[A] Balwant Rai Mehta Committee
[B] Ashok Mehta Committee
[C] GVK Rao Committee
[D] Sarkaria Commission

Show Answer

Correct Answer: A [Balwant Rai Mehta Committee]
4. Consider the following statements:
  1. The High Yielding Variety Programme (HYVP) was launched in the Kharif of 1966-67
  2. The programme generally was successful in the wheat producing zones of the country

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2]
5.  Consider the following:
  1. Dealing with Foreign Exchange
  2. Controlling the monetary policy
  3. Work as Banker to the Government
  4. Control the Government Spending

Choose the functions of RBI from the given options:

[A] 1
[B] 1,2
[C] 1,2,3
[D] 1,2,3,4

Show Answer

Correct Answer: C [1,2,3]
6. Who among the following has written the book titled ‘The Perils of Democracy’?
[A] P. S. Ramamohan Rao
[B] P. C. Alexander
[C] Gurudas Kamat
[D] Shankar Dayal Sharma

Show Answer

Correct Answer: B [P. C. Alexander]
7. Which among the following rivers is known as Yarlung Tsangpo in Tibet?
[A] Indus
[B] Yamuna
[C] Ganges
[D] Brahamputra

Show Answer

Correct Answer: D [Brahamputra]
8. Majuli, the largest river island in the world is located in which among the following states of India?
[A] Assam
[B] Manipur
[C] Nagaland
[D] Tripura

Show Answer

Correct Answer: A [Assam]
9. “Panikulangara” is a variety of which among the following?
[A] Pepper
[B] Cardamom
[C] Mustard
[D] Rice

Show Answer

Correct Answer: B [Cardamom]
10. As per seismic zoning map of Government of India, Jaitapur site falls within which among the following?
[A] Zone II
[B] Zone III
[C] Zone IV
[D] Zone V

Show Answer

Correct Answer: B [Zone III]