GKToday

Quiz 537: GK Questions for All Exams

1. Consider the following:
  1. Magnetic Strip Card
  2. Chip Card

Which among the above work on the basis of EMV Technology?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2]
Notes:
EMV refers to Europay, MasterCard, Visa Standard and is a technology for integrated operation by Chip Cards.
2. What is the impact on the “Social overhead capital requirements” of an economy, if the population increases?
[A] Social overhead capital requirements fall
[B] Social overhead capital requirements remain unchanged
[C] Social overhead capital requirements increase
[D] Social overhead capital requirements fall drastically

Show Answer

Correct Answer: C [Social overhead capital requirements increase]
3. Consider the following:
  1. Discount Rate
  2. Government Spending
  3. Reserve Requirements
  4. Open Market Operations

Which among the above are considered to be major instruments of monetary policy for regulating the economy ?

[A] 1, 2, 3 & 4
[B] 1, 2, 3
[C] 1,3, 4
[D] 1,2, 4

Show Answer

Correct Answer: C [1,3, 4]
4. Consider the following:
  1. Road and Railways
  2. Schools
  3. Sanitary Facilities
  4. Hospitals

Which among the above are considered to be the Economic Overheads?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2 , 3 & 4

Show Answer

Correct Answer: A [Only 1]
5. Many a times, we read in the newspapers about a term “contra funds”. Which among the following is a correct statement about the contra funds?
[A] Contra funds are likely to perform well in the long run, but not in the short term
[B] Contra funds are likely to perform well in the short run, but not in the long term
[C] Contra funds are come with a guaranteed return and issued as a contract
[D] Contra funds are those funds in which ONLY corporate investors are allowed to invest

Show Answer

Correct Answer: A [Contra funds are likely to perform well in the long run, but not in the short term]
6. Which among the following regulates the opening of bank accounts overseas by Indian residents and for outward or inward remission of funds through authorized channels?
[A] Ministry of External Affairs
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Overseas Indians
[D] RBI

Show Answer

Correct Answer: D [RBI]
7. The General Anti Avoidance and Thin Capitalization Rules to combat illicit transfer of money and assets abroad through complex financial arrangements and instruments, have been incorporated as a part of which among the following?
[A] Foreign Exchange Management Act, 1999 (FEMA)
[B] Prevention of Money Laundering Act, 2002 (PMLA)
[C] Direct Taxes Code Bill
[D] Income tax Act 1961

Show Answer

Correct Answer: C [Direct Taxes Code Bill]
8. Central Institute of Indian Languages is located at?
[A] Bangalore
[B] Mysore
[C] Bhopal
[D] Lucknow

Show Answer

Correct Answer: B [Mysore]
9. National Rural Livelihood Mission aims to ensure that at least one member from each identified rural poor household, preferably a woman, is brought under the which among the following networks / schemes / facilities in a time bound manner?
[A] MGNREGA
[B] Self Help Groups
[C] Financial Inclusion
[D] Food Security

Show Answer

Correct Answer: B [Self Help Groups]
10. Consider the following:
  1. National Initiative on Climate Resilient Agriculture
  2. National Mission of Sustainable Agriculture

Which among the above come under the Prime Minister’s National Plan on Climate Change?

[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2]
Notes:
The National Initiative on Climate Resilient Agriculture has been launched by ICAR.