GKToday

Quiz 536: General Studies for Civil Services Examination

1. The enactment of COFEPOSA was done in 1974 for which among the following purposes?
[A] To enable the state authorities for preventive detention
[B] To curb the smuggling and conserve foreign currency
[C] To stop the financing of terrorist activities
[D] Maintenance of Internal Security

Show Answer

Correct Answer: B [To curb the smuggling and conserve foreign currency]
Notes:
Conservation of Foreign exchange and Prevention of Smuggling Activities (COFEPOSA) was enacted in 1974.
2. Consider the following statements:
  1. IUCN is the world’s oldest and largest global environmental network
  2. IUCN headquarters are located in Gland, near Geneva, Switzerland
  3. The Ramsar Convention secretariat operates from the headquarters of IUCN

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 1 & 2 are correct
[C] Only 2 & 3 are correct
[D] All are correct

Show Answer

Correct Answer: D [All are correct]
3. Till which of the following years, the appointments of the Civil Services were exclusively done by the Directors of the East India Company?
[A] 1833
[B] 1853
[C] 1857
[D] 1858

Show Answer

Correct Answer: B [1853]
4. Consider the following recommendations of a committee in pre-independence era:
  1. Short term measure: 1 Primary health center per 40,000 population, 30 beds,3 Sub centers and 2 medical officers
  2. Long term programme:Primary health units with a 75 bedded hospital per 10,000 -20,000 population;secondary health units with 650 bedded hospital, Regional Health units with 2,500 beds

This committee had triggered the public health reforms in India. Identify the name of this committee from the given options:

[A] Jackson Committee
[B] Bering Committee
[C] Bhore Committee
[D] None of them

Show Answer

Correct Answer: C [Bhore Committee]
Notes:
This committee was the Bhore Committee under the chairmanship of Sir Joseph Bhore. Its report was published in 1946 and is a pioneer report in the form of health reforms in India.
5. Till which of the following years, the Supreme Court of India commenced its sittings from the Parliament building prior to moving to the present premises?
[A] 1950
[B] 1956
[C] 1958
[D] 1960

Show Answer

Correct Answer: C [1958]
Notes:
The Federal Court of India which came up via the Government of India act 1935 commenced its sitting in the Chamber of Princes in the parliament building from 1937 till 1950. The SC came into being on 28 January 1950 and from that time till 1958, it commenced its hearing from there only. It moved to the current premises in 1958.
6. There were three people in the Indian National Congress whose influence and persuasion led to a sort of agreement between the INC and British , which led to talks between Gandhi and Lord Irwin, commonly known as Gandhi Irwin Pact. Who among the following 4 given options was not among these three?
[A] Tej Bahadur Sapru
[B] M R Jayakar
[C] V S Srinivasa Shastri
[D] Purshottam Das Tandon

Show Answer

Correct Answer: D [Purshottam Das Tandon]
Notes:
Sir Tej Bahadur Sapru, M R Jayakar, VS Srinivasa Sastri had exercised their influence on Congress to bring about a settlement that ultimately was signed on 5 march 1931 and was known as Gandhi Irwin Pact.
7. The Arun River, Barun River, and Tamur River make the part of which among the following river systems?
[A] Ganga River System
[B] Brahamaputra River System
[C] Yamuna River System
[D] Kosi River System

Show Answer

Correct Answer: D [Kosi River System]
8. Consider the following statements:
  1. Bratachari Movement was initiated by Gurudaday Datta in early 1930s
  2. The Bratachari Movement contributed a lot to revive the folk dances of Bengal

Which among the above statements is / are correct ?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]
Notes:
Bratachari Movement was a spiritual movement launched by Gurusaday Datta in 1932. It vanished after death of Datta but its traces are there still in Bengal. The movement contributed to the Folk dances too and second statement is correct, it used the kirtans and folk dances for its spread of 5 Bratas.
9. Consider the following statements:
  1. Bahamani Kingdom was founded by Hasan Gangu
  2. Hasan Gangu was a general of Muhammad bin Tughluq, before establishing the Bahamni Dynasty

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]
Notes:
The royal name of Hasan Gangu was Ala-ud-Din Bahman Shah. He was awarded with title Zafar Khan by Tughlaq when he became his Governor.
10. Consider the following statements:
  1. Farakka Barrage was constructed to divert the water of the Hughly River to Ganga River in rainy season
  2. The Farakka Barrage dispute had been solved between India and Bangladesh in 1996
  3. The building of Farkka Barrage has contributed in the preservation of the Kolkata Port

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 1 & 3 are correct
[C] Only 3 is correct
[D] Only 2 & 3 are correct

Show Answer

Correct Answer: C [Only 3 is correct]
Notes:
The Farakka Barrage Project, constructed in 1975 with the prime objective of preservation of Kolkata Port and for increasing the navigation depth of the Bhagirathi – Hooghly waterway, has a 2225 m long barrage across Ganga with a canal head regulator to divert 40,000 cusec of water through a feeder canal for inland navigation to maintain Kolkata Port. Due to its continuous use, most of the barrage gates, feeder canal and appurtenant works need special repairs and upkeep of the operating system.
The first statement is incorrect because, it diverts water from the Ganges River into the Hooghly River during the dry season.
The second statement is also incorrect. There was a pact signed but the issue remains unresolved even as of today.