Quiz 532: GK Questions for All Exams

1. Sudha Karmarkar, the veteran theatre artist has passed away. She hailed from which state?

[A] Tamil Nadu
[B] Karnataka
[C] Goa
[D] Maharashtra

Show Answer

Correct Answer: D [Maharashtra]
Notes:
Sudha Karmarkar (83), the veteran theatre artist, director, and pioneer of Children’s Theatre in Maharashtra, has passed away in Mumbai on February 5, 2018. Karmarkar founded the children’s theatre in Mumbai which is known as ‘Bal Rangbhumi- Little Theatre’ and directed various plays for children. She not only directed the plays but also acted in the plays. She initiated the movement of Little Theatre in 1959 with Madhu Manjiri the first ever children’s drama and since then the children in more than three decades enjoyed the plays which were truly meant for them. Many stars in Marathi film and stage industry emerged through this movement.
2. What are Fatah and Hamas?

[A] Political Parties of Israel
[B] Two Palestinian parties
[C] Two militant groups of Middle East
[D] Two ethnic fraternities of Palestine

Show Answer

Correct Answer: B [Two Palestinian parties]
3. The Reserve Bank of India works as a lender of the last resort (LOLR). Which among the following is the correct statement in this context?

[A] RBI meets all the demands of the commercial banks in times of difficulties
[B] RBI meets all the reasonable demands of the commercial banks in times of difficulties
[C] RBI is the last lender to the Government at the centre and the states
[D] RBI grants loans to the banks and also the Governments in states

Show Answer

Correct Answer: B [RBI meets all the reasonable demands of the commercial banks in times of difficulties]
Notes:
The banks can borrow from the RBI on the basis of eligible securities or any other arrangement and at the time of need or crisis, they approach RBI for financial help. Thus RBI works as Lender of the Last Resort (LORL) for banks.
4. Consider the following statements:
  1. Indian Commercial Banks run on the Unit Banking System
  2. Expansion and contraction of deposits by the Commercial Banks means expansion and contraction of money in the country

Which among the above statements is / are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: B [Only 2 is correct]
5. Consider the following countries:
  1. Myanmar
  2. Thailand
  3. Cambodia
  4. Indonesia

India’s Andaman and Nicobar Islands share a maritime border with which among the above countries?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 3 & 4
[D] 1, 2 & 4

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: D [1, 2 & 4]
6. The Asia-Pacific Economic Cooperation (APEC) is a forum for 21 Pacific Rim countries that seeks to promote free trade and economic cooperation throughout the Asia-Pacific region. How many ASEAN Countries are members of APEC?

[A] 4
[B] 5
[C] 6
[D] 7

Show Answer

Correct Answer: D [7]
7. Which among the following was India’s first Teraflop supercomputer?

[A] PARAM 10000
[B] PARAM Yuva
[C] PARAM Padma
[D] PARAM 9000/ss

Show Answer

Correct Answer: C [PARAM Padma]
8. In which of the following states, India’s maximum number of mines producing minerals (excluding minor minerals, petroleum (crude), natural gas and atomic minerals) are located?

[A] Gujarat
[B] Andhra Pradesh
[C] Jharkhand
[D] Madhya Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Andhra Pradesh]
Notes:
The number of mines which reported mineral production {excluding minor minerals, petroleum (crude), natural gas and atomic minerals} in India was 3108 in 2012-13. Out of 3108 reporting mines, maximum number of mines were located in Andhra Pradesh (583) followed by Rajasthan (374), Gujarat (350).
9. Consider the following statements:
  1. Reverse Mortgage Loans are designed only to serve the Senior Citizens
  2. The repayment of the Loan and accumulated interest is generally done by selling the property mortgaged
  3. The home equity in reverse mortgage loans decreases over a period of time.

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Only 3 is correct
[D] All are correct

Show Answer

Correct Answer: D [All are correct]
10. Which among the following substances is being used most commonly for producing synthetic jet Fuel?

[A] Coal
[B] Natural Gas
[C] Plastic Waste
[D] Biomass

Show Answer

Correct Answer: A [Coal]
Share

View Comments