Quiz 450: GK Questions (Indian Economy) for Public Services Examinations

1. In Greek texts, who among the following has been mentioned as Amitrochates?

[A] Bimbisara
[B] Bindusara
[C] Kautilya
[D] Ashoka

Show Answer

Correct Answer: B [Bindusara]
Notes:
Bindusara, also called Bindusara Maurya, Greek Amitrochates, is the second Mauryan emperor, who ascended the throne about 297 bce. Greek sources refer to him as Amitrochates.
2. Up to what fraction of direct foreign investment facility was allowed in the New Industrial Policy 1991?

[A] 26%
[B] 49%
[C] 51%
[D] 60%

Show Answer

Correct Answer: C [51%]
3. Which of the following Indian playwright was imitated by Ceylon King Kumaradasa, the author of Janakiharana?

[A] Bharavi
[B] Kalidasa
[C] Bhatti
[D] Vagbhatta

Show Answer

Correct Answer: B [Kalidasa]
Notes:
Kalidasa was Indian playwright imitated by Ceylon King Kumaradasa, the author of Janakiharana.
4. Which among the following scheme was NOT started in the Eighth Five Year Plan?

[A] Members of parliament Local Area Development
[B] Scheme for Infrastructural Development in Mega Cities
[C] Mahila Samridhi Yojna
[D] Jawahar Rozgar Yojana

Show Answer

Correct Answer: D [Jawahar Rozgar Yojana]
Notes:
Jawahar Rozgar Yojana was started in 7th plan
5. Consider the following statements about a former Minister/ Prime Minister / President of India?
  1. His birthday falls in November and is celebrated as a National Observance all over India
  2. He is known to have established first Indian Institute of Technology and the University Grants Commission
  3. He served as head of CBSE, once upon a time

Which among the following personalities, the above statements refer to ?

[A] Jawahar Lal Nehru
[B] Maulana Abul Kalam Azad
[C] S Radhakrishnan
[D] Zakir Hussain

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: B [Maulana Abul Kalam Azad]
6. Micro Credit in India comes under which the following activities?

[A] Commercial Banking
[B] Cooperative Banking
[C] Private Banking
[D] Non Banking Finance

Show Answer

Correct Answer: D [Non Banking Finance]
7. Consider the following committee’s role played in the genesis of the given programmes:
  1. Lead Bank Scheme – Narsimaham Committee
  2. SHG-Bank Linkage – S K Kalia Committee

Which among the above is/ are correct?

[A] 1 only
[B] 2 only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: B [2 only]
8. National Mission on Financial Inclusion was recommended by which of the following committees?

[A] Second Narsimham Committee
[B] Rangarajan Committee
[C] Kalekar Committee
[D] Chakraborty Committee

Show Answer

Correct Answer: B [Rangarajan Committee]
9. Which among the following in India is responsible to create “Financial Inclusion Plans”?

[A] Reserve Bank of India
[B] Finance Secretariat
[C] State Governments
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: D [None of the above]
10. In context with the Credit Card Business in India, a Hot card refers to ______?

[A] Low Interest Credit Card
[B] Unsolicited Credit Card
[C] Lost Credit Card
[D] Highly Promoted Credit Card

Show Answer

Correct Answer: C [Lost Credit Card]
Share

View Comments

  • Financial Inclusion Plans are created by Individual Banks and they have been given freedom to define their own modus operandi.

  • thank you sir
    in Q.8. i have confusion i think reserv bank is responsible for creation" financial inclusion plan" but ans is D

  • The banks have to submit their plans to RBI and get approval, but again as of now, the modus operandi is something which is on discretion of the banks themselves.

  • In Q15 as far as i knw ,On April 16, 2010, the IMF proposed three types of global taxes on banks:
    1)Financial Stability Contribution
    2)Financial Activities Tax
    3)Financial Transaction Tax
    These options were presented in response to an earlier request of the G-20 leaders, at the September 2009 Pittsburgh summit.
    so ans. mst be IMF.