Quiz 425: General Awareness Questions for SSC-Banking Examinations

1. Which among the following alternative exchange Rate Regime is most popular in the world today?

[A] Free Float
[B] Managed Float
[C] Crawling Peg
[D] Fixed-but-Adjustable Exchange Rate

Show Answer

Correct Answer: D [Fixed-but-Adjustable Exchange Rate]
2. Consider the following:
  1. Reserve Bank of India
  2. Insurance Regulatory Development Authority
  3. Securities Exchange Board of India
  4. Pension Fund Regulatory Development Authority
  5. Life Insurance Corporation of India.

In the above, how many are considered to be financial regulators?

[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5

Show Answer

Correct Answer: C [4]
Notes:
LIC is not a Financial Regulator.
3. Which among the following is constituted by the President of India under Article 280 (1) of the Constitution?

[A] Planning Commission
[B] Election Commission
[C] Finance Commission
[D] Farmer’s Commission

Show Answer

Correct Answer: C [Finance Commission]
Notes:
The Finance Commission is constituted by the President of India under Article 280 (1) of the Constitution of India every fifth year.
4. A public sector company wishes to bring a Public issue. Which among the following is the first authority to get an approval to be able to do so?

[A] Ministry of Finance
[B] Ministry of Commerce & Industry
[C] Cabinet Committee on Economic Affairs
[D] Reserve bank of India

Show Answer

Correct Answer: C [Cabinet Committee on Economic Affairs]
5. Which among the following country is India’s biggest Trade partner?

[A] China
[B] United States
[C] UAE
[D] Saudi Arabia

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [China]
6. Which among the following day is observed to commemorate the signature of the Montreal Protocol?

[A] International Wildlife Conservation Day
[B] International Ozone Day
[C] World Health Day
[D] International Day for Biological Diversity

Show Answer

Correct Answer: B [International Ozone Day]
7. Which among the following ministry gives Medini Puraskar every year?

[A] Ministry of Culture
[B] Ministry of Environment and Forests
[C] Ministry of Law
[D] Ministry of Financ

Show Answer

Correct Answer: B [Ministry of Environment and Forests]
8. National Medical Library is located at:

[A] New Delhi
[B] Jaipur
[C] Mumbai
[D] Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: A [New Delhi]
9. Which among the following bank was designated as the Agency for operationalisation of the Joint Investment Fund between India and Oman?

[A] State Bank of India
[B] Punjab National Bank
[C] HDFC
[D] Union Bank of India

Show Answer

Correct Answer: A [State Bank of India]
10. Who among the following is also known as “Gandhi of Bihar”?

[A] Dr. Rajendra Prasad
[B] Babu Kunwar Singh
[C] Jayaprakash Narayan
[D] Sheel Bhadra Yagee

Show Answer

Correct Answer: A [Dr. Rajendra Prasad]
Share

View Comments

  • superb !!!!! but ur quiz posting activity for general visitors had declined since u hav started ur paid coaching programme.....
    Please look into this matter as the general visitors are your real backbone......not the paid one's

  • thanks dear, My backbone is those readers who trust this site and its work. Its not a question of paid or non paid.

  • that is true sir and we really trust the site and praise your work but what my friend wants to convey is just the request for you to plz try to post daily quiz and regular matter if possible keeping in view of the upcoming public sector examination.

  • i think we should not raise the contentious issues here and should avoid giving careless remarks in the form of suggestions or advice ....we should always appreciate the good work without trying to find out faults in it....anyways sorry sir for my fellows sour remark.

  • in spite of showing our gratitude and paying our homage to the legendary person who design such a nice quiz and helping us greatly if someone is complaining about the petty things and finding flaws all the time ,its not good and such things should be avoided

  • sir we want you to keep such great help to crack the exams certainly our blessings going to keep your life happy and prosperous.

    KEEP THIS SERVICE WITH GREAT ENTHUSIASM.

    REGARDS

  • SIR ,
    THANKS TO SHARE YOUR KNOWLEDGE WITH US.YOUR GENERAL KNOWLEDGE TODAY TEAM IS REALLY HARD WORKING AND HELPFUL.YOUR ATTITUDE IS SHOWING BY THE FLAG WHICH IS TOP OF THE PAGE.YOUR TEAM IS REALLY HELP ALL THE STUDENTS.KEEP GOING WE ALL ARE WITH YOU.I WISH THAT GK TODAY WILL BECOME THE BEST AND MOST VISITED SITE OF THE INDIA.YOU ARE GIVING YOUR BEST COLLECTION FOR US AND WE ARE THAKFUL FOR THAT.

    RISHI SHARMA

  • indeed very helpful site...please take it as a request and update it within 2-3 days... we really depend on this site sir
    thanx