Quiz 393: General Awareness Questions for SSC Examinations

1. Which of the following rulers had turned the Moti Masjid of Lahore built by Mughal emperor Shah Jahan into a gemstone repository?

[A] Jahangir
[B] Shah Jahan
[C] Furrukhsiyar
[D] Maharaja Ranjit Singh

Show Answer

Correct Answer: D [Maharaja Ranjit Singh]
2. Under which of the following laws, the Subsidiary Bank of State Bank of India is constituted ?

[A] Banking Regulation Act, 1949
[B] State Bank of India Act,1955
[C] State Bank of India (Subsidiary-Banks) Act,1959
[D] Banking Companies (Acquisition and Transfer of Under-taking) Act, 1980

Show Answer

Correct Answer: C [State Bank of India (Subsidiary-Banks) Act,1959]
3. Which among the following does not come under the purview of information security in the banking system?

[A] Protection of investment in information assets and to the actual information thereon
[B] Availability of assets for use whenever and wherever required
[C] Adequate care of the human factor in IT implementation
[D] Provision of low cost Information security to customers

Show Answer

Correct Answer: D [Provision of low cost Information security to customers]
Notes:
There is no question of cost , when it comes to data security in the Banks
4. What is the annual untied grant for a Village Health Fund under the Village Health & Sanitation Committee, constituted by a state governments under the Panchayati Raj Institutions umbrella of implementation of National Rural Health Mission?

[A] Rs. 10, 000
[B] Rs. 20, 000
[C] Rs. 30, 000
[D] Rs. 40, 000

Show Answer

Correct Answer: A [Rs. 10, 000]
5. India’s national institute for the study and development of space science is located in which state?

[A] Orissa
[B] Tamilnadu
[C] Kerala
[D] Andhra Pradesh

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
The Indian Institute of Space Science and Technology , Thiruvananthapuram, inaugurated on 14 September 2007 by Dr. G. Madhavan Nair, Sponsored by ISRO.
6. Which of the following committee’s report said that condition of a lot of people in Muslim community is even worse that of SC/STs, communities considered underprivileged for years?

[A] Sachar Committee
[B] Yashpal Committee
[C] Mashelkar committee
[D] CNR Rao Committee

Show Answer

Correct Answer: A [Sachar Committee]
Notes:
The Sachar Committee report said that the condition of a lot of people in Muslim community is even worse than that of SC/STs communities considered underprivileged for years.
7. In which year Central Economic Intelligence Bureau was set up to coordinate and strengthen the intelligence gathering activities as well as investigative efforts of all the Agencies which enforce economic laws?

[A] 1975
[B] 1980
[C] 1982
[D] 1985

Show Answer

Correct Answer: D [1985]
8. What is the current number of members of Group of Like-Minded Megadiverse Countries ?

[A] 15
[B] 18
[C] 20
[D] 25

Show Answer

Correct Answer: C [20]
9. In which year National Programme for Control of Blindness was launched ?

[A] 1972
[B] 1975
[C] 1976
[D] 1978

Show Answer

Correct Answer: C [1976]
10. What is the capital of Ecuador?

[A] Bogotá
[B] Asunción
[C] Lima
[D] Quinto

Show Answer

Correct Answer: D [Quinto]
Share

View Comments