GKToday

Quiz 386: General Knowledge Miscellaneous Public Services Examinations

1. Which of the following Indian Sports Team is also known as “The Bhangra Boys?
[A] Cricket Team
[B] Hockey Team
[C] Kabaddi Team
[D] Football Team

Show Answer

Correct Answer: D [Football Team]
2. Which among the following was the first vaccine ever to be developed?
[A] Cholera
[B] Smallpox
[C] Rabies
[D] Tetanus

Show Answer

Correct Answer: B [Smallpox]
3. Which among the following is an Indian Document / proposal ?
[A] International Convention for the Suppression of Terrorist Bombings
[B] Declaration on Measures to Eliminate International Terrorism.
[C] Comprehensive Convention on International Terrorism
[D] Convention against Nuclear Terrorism

Show Answer

Correct Answer: C [Comprehensive Convention on International Terrorism]
Notes:
Comprehensive Convention on International Terrorism or, the CCIT is an Indian document, which outlines the definition of terrorism and proposal of anti-terror law submitted to United Nations in the late 90s, which is under discussion for many years.In 2001, India in fact submitted its revised version and has been pitching for its implementation.
4. Which of the following countries domestic intelligence agency is known as Amaniyat?
[A] Pakistan
[B] Afghanistan
[C] Iran
[D] Iraq

Show Answer

Correct Answer: B [Afghanistan]
5. After an interval of how many years Inauguration Day in United States is celebrated?
[A] every year
[B] 2 years
[C] 3 years
[D] 4 years

Show Answer

Correct Answer: D [4 years]
6. The first US President whose Inaugural ceremony was broadcasted live on internet was?
[A] George W Bush
[B] Barak Obama
[C] Bill Clinton
[D] Donald Trump

Show Answer

Correct Answer: C [Bill Clinton]
7. Who among the following was India’s First photojournalist?
[A] Mira Chaudhuri
[B] Indira Dey
[C] Debalina Mazumadar
[D] Homai Vyarawalla

Show Answer

Correct Answer: D [Homai Vyarawalla]
8. International Centre for Alternative Dispute Resolution is located in which country?
[A] France
[B] Switzerland
[C] Canada
[D] India

Show Answer

Correct Answer: D [India]
Notes:
The headquarters of ICADR are at New Delhi & it was inaugurated by the Prime Minister of India on October 6, 1995. The ICADR is an autonomous organization working under the aegis of the Ministry of Law & Justice, Govt. of India. Regional Centers are at Hyderabad and Bangalore. In May 2010, foundation stone of new building of International Centre for Alternative Dispute Resolution have been laid by Veerappa Moily, Minister of Law and Justice, Government of India.
9. Which among the following range is the most suitable for cultivation of all crops?
[A] 30 °C – 40 °C
[B] 35 °C -40 °C
[C] 15 °C to 25 °C
[D] 15 °C to 40 °C

Show Answer

Correct Answer: D [15 °C to 40 °C]
10. World Meteorological Organization is located in which country?
[A] France
[B] Sweden
[C] Switzerland
[D] Italy

Show Answer

Correct Answer: C [Switzerland]