GKToday

Quiz 385: General Awareness for All Competitions

1. The southern part of the San Francisco Bay Area in Northern California, United States is world famous for which of the following?
[A] Science City
[B] Space Technology
[C] Information Technology
[D] Meat & Poultry

Show Answer

Correct Answer: C [Information Technology]
2. Which among the following is correct regarding the appointment of deputy governor in Reserve Bank of India?
[A] The appointment of a deputy governor can be for a maximum of 5 years or till the age of 62, whichever is earlier.
[B] The appointment of a deputy governor can be for a maximum of 4 years or till the age of 62, whichever is earlier.
[C] The appointment of a deputy governor can be for a maximum of 3 years or till the age of 60, whichever is earlier.
[D] The appointment of a deputy governor can be for a maximum of 2 years or till the age of 62, whichever is earlier.

Show Answer

Correct Answer: A [The appointment of a deputy governor can be for a maximum of 5 years or till the age of 62, whichever is earlier.]
3. Which among the following prepares and releases “Global Gender Gap Report ” annually ?
[A] United Nations Development Programme
[B] World Trade Organization
[C] World Economic Forum
[D] UNESCO

Show Answer

Correct Answer: C [World Economic Forum]
4. Annual “Hurun Report” presents a ranking of the wealthiest individuals in which of the following regions / countries?
[A] China
[B] USA
[C] Asia Pacific
[D] Europe

Show Answer

Correct Answer: A [China ]
5. Which of the following institution releases “World Economic Outlook Report”?
[A] World Bank
[B] Federal Reserve Bank
[C] International Monetary Fund
[D] International Finance Corporation

Show Answer

Correct Answer: C [International Monetary Fund]
6. The Andhra Pradesh Legislative Council was abolished in 1985. In which year it was revived back ?
[A] 2004
[B] 2005
[C] 2006
[D] 2007

Show Answer

Correct Answer: D [2007]
7. In which year Project Tiger was launched in India?
[A] 1970
[B] 1973
[C] 1992
[D] 1995

Show Answer

Correct Answer: B [1973]
Notes:
Please note Project Elephant was launched in 1992
8. In which year Project Tiger was launched in India?
[A] 1970
[B] 1973
[C] 1992
[D] 1995

Show Answer

Correct Answer: B [1973]
Notes:
Project Tiger is a tiger conservation programme launched in April 1973 by the Government of India during Prime Minister Indira Gandhi’s tenure. Please note Project Elephant was launched in 1992
9. Which among the following is not correctly matched?
[A] Mouling National Park – Arunachal Pradesh
[B] Saddle Peak National Park – Andaman & Nicobar Islands
[C] Fossil National Park – Madhya Pradesh
[D] Rani Jhansi Marine National Park – Lakshadweep

Show Answer

Correct Answer: D [Rani Jhansi Marine National Park – Lakshadweep]
Notes:
Rani Jhansi Marine National Park is in Andaman & Nicobar Islands
10. Which of the following Indian Sports Team is also known as “The Bhangra Boys?
[A] Cricket Team
[B] Hockey Team
[C] Kabaddi Team
[D] Football Team

Show Answer

Correct Answer: D [Football Team]