GKToday

Quiz 381: General Socio Economic Awareness for Banking Examinations

1. Bring out the incorrectly mentioned location:
[A] Pasteur Institute of India: Coonoor
[B] National TB Training Institute – Bangalore
[C] Central leprosy Training & Research institute – Chengalpattu
[D] Kasturba Health Society – Ahamadabad

Show Answer

Correct Answer: D [Kasturba Health Society – Ahamadabad]
Notes:
Kasturba Health Society is in Wardha
2. Which among the following is the most correct statement in context with Carbon footprint?
[A] It is a measure of Green house gas emissions by a product
[B] It is a unit under the Kyoto Protocol representing a reduction of greenhouse gases under the Joint Implementation mechanism
[C] It is a administrative approach used to control pollution by providing economic incentives for achieving reductions in the emissions of pollution
[D] All of above are correct

Show Answer

Correct Answer: A [It is a measure of Green house gas emissions by a product]
Notes:
Please note that Carbon footprint is amount of carbon dioxide released in the atmosphere everyday by an electronic gadget / organization. The quantity of all green house gases put together required to maintain the temperature of the environment at a fixed level of 30 degree C at nodal points in the country is also referred to as carbon foot print. The second statement a unit under the Kyoto Protocol representing a reduction of greenhouse gases under the Joint Implementation mechanism is the definition of Emission Reduction Unit, while statement C is emission trading.
3. Which among the following personalities of France had played a very important role in formation of the European Economic Community?
[A] Robert Marjolin
[B] Michel Aglietta
[C] Daniel Cohen
[D] Étienne Mantoux

Show Answer

Correct Answer: A [Robert Marjolin]
4. Which among the following tournament is also known as World Team Championships for Women?
[A] Thomas Cup
[B] Uber cup
[C] Helvetia Cup
[D] Spanish Open Badminton

Show Answer

Correct Answer: B [Uber cup]
5. For which of the following professions National Florence Nightingale award is conferred?
[A] Architecture
[B] Nursing
[C] Airhostess
[D] Teaching

Show Answer

Correct Answer: B [Nursing]
Notes:
The award is given to the outstanding nursing personnel employed in Central, state, union territories and voluntary organizations.
6. Which among the following is the core theme of Mahila Samakhya programme?
[A] Health and wellness of women
[B] Financial Independence of Women
[C] Health and wellness adolescent girls
[D] Education and empowerment of women

Show Answer

Correct Answer: D [Education and empowerment of women]
7. Maternal Mortality Ratio is the ratio of the number f maternal deaths per ________?
[A] 1000 pregnant women
[B] 100,00 pregnant women
[C] 1000 live births
[D] 100,000 live births

Show Answer

Correct Answer: D [100,000 live births]
8. Which among the following is not correctly matched?
[A] My Truth : Indira Gandhi
[B] My Presidential years – R Venkatraman
[C] My Life My Times: V V Giri
[D] My Days: Sunil Gavaskar

Show Answer

Correct Answer: D [My Days: Sunil Gavaskar]
Notes:
My Days was a book of R K Narayan
9. For how many years, the Banks have been directed by the Reserve bank of India to maintain records relating to suspicious transactions?
[A] 5 years
[B] 8 years
[C] 10 years
[D] 15 years

Show Answer

Correct Answer: C [10 years]
10. At which of the following places , Bank of Baroda (BOB) established its first international branch?
[A] Nairobi
[B] Mombasa
[C] Kampala
[D] London

Show Answer

Correct Answer: B [Mombasa]