GKToday

Quiz 379: General Socio-Economic Awareness for Banking Examinations

1. Many a times we read in the newspapers that credit creation by Banks increases the Money supply. From the following given options, bring out the one, upon which credit creation by banks does not depend?
[A] Demand & supply Conditions
[B] Financial Literacy
[C] Credit control Policy of Reserve bank of India
[D] Liquidity of the banks

Show Answer

Correct Answer: B [Financial Literacy]
2. Which of the following statements/ situation indicates a better welfare due to rising per capita income?
[A] The per capita income increases with no change in overall income distribution
[B] The per capita income increases with change in the income distribution in favor of the Rich
[C] The per capita income increases with change in the income distribution in favor of the Poor
[D] The per capita income increases with change in the income distribution in favor of the Industrial Labor

Show Answer

Correct Answer: C [The per capita income increases with change in the income distribution in favor of the Poor]
3. Euribor is a term associated with which of the following?
[A] An International Financial Company
[B] An association of European Financial Service providers
[C] A reference rate for Euro Money Market
[D] A credit rating agency of Europe

Show Answer

Correct Answer: C [A reference rate for Euro Money Market]
Notes:
Euribor (Euro Interbank Offered Rate )is similar to LIBOR (London Interbank Offer rate)
4. If the people prefer to keep cash with them rather than deposits, which among the following impacts will be seen on the Money Supply of the country?
[A] The money supply of the country will increase
[B] The money supply of the country will decrease
[C] The money supply of the country will not change
[D] The money supply of the country may increase or decrease

Show Answer

Correct Answer: B [The money supply of the country will decrease]
5. India’s all economic transactions with the outside world in a year will be known as __________?
[A] Balance of Trade
[B] Balance of Payments
[C] Foreign Trade Account
[D] Foreign Trade Account

Show Answer

Correct Answer: B [Balance of Payments]
6. The livestock census in India is done every_______?
[A] 1 Year
[B] 3 Years
[C] 5 Years
[D] 10 years

Show Answer

Correct Answer: C [5 Years]
7. Headquarters of National Test House is located at:
[A] Guwahati
[B] Kolkata
[C] Ghaziabad
[D] Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: B [Kolkata]
8. Under which of the following Ministries of Government of India works the Forward Markets Commission?
[A] Ministry of Corporate Affairs
[B] Ministry of Finance
[C] Ministry of Heavy Industries and Public Enterprises
[D] Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution

Show Answer

Correct Answer: D [Ministry of Consumer Affairs, Food and Public Distribution]
9. To which of the following neighbor country, India ceded Kachchatheevu island in 1974?
[A] Sri Lanka
[B] Bangladesh
[C] Myanmmar
[D] Maldives

Show Answer

Correct Answer: A [Sri Lanka]
10. Under which of the following departments / ministries comes the “Grant-in-aid to Universities & Research Institutions” in India?
[A] Department of Economic Affairs
[B] Department of Higher Education
[C] Planning Commission
[D] Ministry of Planning

Show Answer

Correct Answer: C [Planning Commission]