GKToday

Quiz : 375 : Indian Constitution for Civil Services & State Civil Services Examinations

1. Since which year the government of India started recognizing the ‘Primitive Tribal Groups’ (PTGs) as more backward communities among the tribal population groups ?
[A] 1965
[B] 1970
[C] 1975
[D] 1978

Show Answer

Correct Answer: C [1975]
2. In which of the following 3 states the Article 164(1) provided a Minister in charge of tribal welfare who may in addition be in charge of the welfare of the Scheduled Castes and backward classes?
[A] Bihar, West Bengal & Orissa
[B] Bihar, Madhya Pradesh & Orissa
[C] Bihar, Rajasthan & Gujarat
[D] Bihar, Rajasthan & Madhya Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Bihar, Madhya Pradesh & Orissa]
3. Which of the following part of Indian Constitution resembles the standard-setting Charter of the United Nations and the Universal Declaration of Human Rights of 1948?
[A] Part II
[B] Part III
[C] Part IV
[D] Part V

Show Answer

Correct Answer: B [Part III]
4. Who among the following judges of Supreme Court of India was many times called as “Champion of State Rights”?
[A] Justice Subba Rao
[B] Justice A K Sarkar
[C] Justice Kailas Nath Wanchoo
[D] Justice Jayantilal Chhotalal Shah

Show Answer

Correct Answer: A [Justice Subba Rao]
5. Which of the following presidents of India headed the Indian Society of Labour Economics (ISLE) founded in 1957 ?
[A] Fakhruddin Ali Ahmed
[B] V. V. Giri
[C] Zakir Hussain
[D] BD Jatti

Show Answer

Correct Answer: B [V. V. Giri]
6. Which among the following is not correctly matched ? (subject matter of articles)
[A] Article 360 – Financial Emergency
[B] Article 368 – Amendment of the Constitution
[C] Article 323 A – Administrative tribunals
[D] Article 280 – Finance Bill

Show Answer

Correct Answer: D [Article 280 – Finance Bill]
Notes:
Article 280 defines Finance Commission. Finance Bill comes under Article 112.
7. Directive Principles are just like ‘a cheque on bank payable at the convenience of the bank’. Who among the following said this?
[A] Jawahar Lal Nehru
[B] Bhim Rao Ambedkar
[C] Mr. R. K. Sidhwa
[D] Prof. K T Shah

Show Answer

Correct Answer: D [Prof. K T Shah]
8. Till the 42nd Amendment in 1976, the word secular was nowhere in the constitution except in Article _________?
[A] 25
[B] 26
[C] 27
[D] 28

Show Answer

Correct Answer: A [25]
Notes:
Article 25 (2)(a) regulating or restricting any economic, financial, political or other secular activity which may be associated with religious practice;
9. Which among the following term correctly represents the Zonal Councils?
[A] Advisory Bodies
[B] Actually Working Bodies
[C] Law Making authorities
[D] Administrative Bodies

Show Answer

Correct Answer: A [Advisory Bodies]
10. Which of the following parts of Indian constitution has only one article?
[A] Part XVII
[B] Part XVIII
[C] Part XIX
[D] Part XX

Show Answer

Correct Answer: D [Part XX]
Notes:
Part XX article 368, amendment of the constitution