GKToday

Quiz 374: Miscellaneous GK

1. Which among the following states in India leads in Tendupatta Production? (It is used for making Biris)
[A] Madhya Pradesh
[B] Chhattisgarh
[C] Andhra Pradesh
[D] Kerala

Show Answer

Correct Answer: B [Chhattisgarh]
2. The drainage basin of Gingee River forms a part of which of the following in India?
[A] Daman
[B] Diu
[C] Puducherry
[D] Goa

Show Answer

Correct Answer: C [Puducherry]
Notes:
There are two major rivers draining this region 1) the Gingee river, which traverses the region diagonally from north-west to south-east and 2) the Ponnaiyar (Penniyar) river, which forms the southern border of the region.
3. In context with the international borders, Zero Point refers to an area on the border of which of the following neighbors?
[A] China North Korea
[B] Iran Pakistan
[C] Iran Iraq
[D] Pakistan Afghanistan

Show Answer

Correct Answer: B [Iran Pakistan]
4. In which states of India the “Foreigners Detection Tribunals ” are active?
[A] Assam
[B] Meghalaya
[C] Tripura
[D] Mizoram

Show Answer

Correct Answer: A [Assam]
5. What is the Modern name of a country which has Abyssinia as its old name?
[A] Ethiopia
[B] Egypt
[C] Lebanon
[D] Surinam

Show Answer

Correct Answer: A [Ethiopia]
6. In which year Govt. of India has launched National Meat and Poultry Processing Board?
[A] 2005
[B] 2006
[C] 2007
[D] 2009

Show Answer

Correct Answer: D [2009]
Notes:
The Government of India launched a National Meat and Poultry Processing Board, an autonomous body on 19th Feb 2009
7. Raja Rammohun Roy Library Foundation (RRRLF) was established in May, 1972 by the Department of Culture, Govt. of India to spread library services all over the country in cooperation with State Governments, Union Territory Administrations and Organization working in the field. Where are the headquarters of Raja Rammohun Roy Library Foundation?
[A] Kolkata
[B] Mumbai
[C] Madras
[D] Hyderabad

Show Answer

Correct Answer: A [Kolkata]
8. Which among the following is a Beyond-visual-range air-to-air missile
[A] Agni
[B] Prithvi
[C] Astra
[D] Nag

Show Answer

Correct Answer: C [Astra]
Notes:
Agni is family of Medium to Intercontinental range ballistic missiles, Prithvi is tactical surface-to-surface, short-range ballistic missile (SRBM), Akash is medium range surface-to-air missile, Nag is a third generation“Fire-and-forget“ anti-tank missile
9. Which among the following is the most acceptable range of LEO (Low Earth orbit)?
[A] 350 – 2,600 kms
[B] 200-2000 kms
[C] 160 – 2,000 kms
[D] 160-1600 kms

Show Answer

Correct Answer: C [160 – 2,000 kms]
10. With which of the following animals Galton’s whistle is most commonly associated?
[A] Horses
[B] Dogs
[C] whales
[D] Shark

Show Answer

Correct Answer: B [Dogs]
Notes:
Human can listen only the frequencies below 20 kHz. However animals like dogs, cats, dolphins, bats, and mice can listen above this limit. This principle was used by Galton who produced the ultrasonic waves by blowing a whistle. For human these whistle appears silent, while dogs and cats can listen it. It is used in training of dogs and cats