GKToday

Quiz 372: General Awareness for State PCS Exams

1. which state is India’s first integrated horticulture district?
[A] Gujarath
[B] Assam
[C] Orissa
[D] Kerala

Show Answer

Correct Answer: A [Gujarath]
2. Barak valley is an important part of which of the following states of India?
[A] Nagaland
[B] Assam
[C] Jammu & Kashmir
[D] Arunanchal Pradesh

Show Answer

Correct Answer: B [Assam]
3. Twang is an area in Arunanchal Pradesh in India, recently in news papers. It is world famous for which of the following?
[A] India China Nathula Pass
[B] India’s largest Buddhist monastery
[C] Tibetan Museum
[D] School for Buddhist Studies

Show Answer

Correct Answer: B [India’s largest Buddhist monastery]
4. An estimate of a sum required to meet the expenditure that it incurs during the first three to four months of an election financial year until a new government is in place, to keep the machinery running is also known as ______?
[A] Interim Budget
[B] Vote on Account
[C] Expenditure Budget
[D] Demand Grant

Show Answer

Correct Answer: B [Vote on Account]
5. As we know that Cash Reserve Ratio (CRR) is the amount of funds that the banks have to keep with the Reserve Bank of India. Consider the following consequences , if Reserve Bank of India decides to increase the CRR substantially in its monetary policy:
  1. The banks will have to keep more money with RBI and this dries up the liquidity.
  2. The Banks will have to increase the Interest rates on their Home Loan products
  3. The banks will be able to earn more money due to increased interest rates.

Which among the above statements hold true?

[A] all 1,2 3
[B] 1 & 2 only
[C] 2 & 3 only
[D] 1 & 3 only

Show Answer

Correct Answer: B [1 & 2 only]
6. Many a times we read in the newspapers that government has hiked cess or duty on certain “demerit good”. Which among the following is an example of demerit good?
[A] Wheat Flour
[B] Rice Husk
[C] Molasses
[D] Tobacco

Show Answer

Correct Answer: D [Tobacco]
Notes:
Demerit goods are those good which affect the consumers negatively. Molasses is a byproduct of alcoholic fermentation so ca not be a demerit good.
7. Which among the following has two regulators in India at present?
[A] Mutual Funds
[B] Capital markets
[C] Term Insurance Plans
[D] Unit Linked Insurance products

Show Answer

Correct Answer: D [Unit Linked Insurance products]
8. secretariat of SAARC Development Fund is located at:
[A] New Delhi
[B] Colombo
[C] Dhaka
[D] Thimpu

Show Answer

Correct Answer: D [Thimpu]
9. Which among the following is not an important payment and settlement systems in India?
[A] Clearing House Automated Payment System
[B] Real Time Gross Settlement System
[C] National Electronic Clearing System
[D] National Electronic Clearing System

Show Answer

Correct Answer: A [Clearing House Automated Payment System]
Notes:
Clearing House Automated Payment System CHAPS is in UK
10. Which among the following body runs the International Radon Project ?
[A] United Nations Development Programme
[B] World Health Organization
[C] World Bank
[D] United Nations Environment Programme

Show Answer

Correct Answer: B [World Health Organization]