GKToday

Quiz 369: General Awareness (Business & Economy )

1. Which of the following is related to Gokuldas Tejpal Sanskrit pathshala?
[A] First Meeting of Indian National Congress
[B] Second Session of Indian National Congress
[C] First fast of Gandhi Ji
[D] First Ashram of Gandhi Ji

Show Answer

Correct Answer: A [First Meeting of Indian National Congress]
Notes:
The First meeting of the INC was organized by A 0 Hume at Gokaldas Tejpal Sanskrit College on 28thDecember 1885 (Bombay). Its first President was W C Bonnerjee. It was the first organized expression of the Indian National movement on an all-India scale.
2. In which year a British Committee of INC was founded?
[A] 1885
[B] 1887
[C] 1889
[D] 1891

Show Answer

Correct Answer: C [1889]
3. In which of the following sessions Mahatma Gandhi became president of INC?
[A] Delhi
[B] Gaya
[C] Belgaum
[D] Lucknow

Show Answer

Correct Answer: C [Belgaum]
4. Tilak Swarajya Fund was started to finance which of the following movements?
[A] Civil Disobedience Movement
[B] Non Cooperation Movement
[C] Champaran Satyagraha
[D] Rowlatt Satyagraha

Show Answer

Correct Answer: B [Non Cooperation Movement]
5. Which among the following Committee was related to Financial Inclusion?
[A] Vaghul Committee
[B] Raghuram Rajan Committee
[C] Dr. Rakesh Mohan Committee
[D] Venketaiya Committee

Show Answer

Correct Answer: B [Raghuram Rajan Committee]
6. Chhilchhila Wildlife Sanctuary is located in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Uttarakhand

Show Answer

Correct Answer: C [Haryana]
7. Which among the following does not come under E-Governance?
[A] Land Records Computerization
[B] Automated Certificate Issuance
[C] Disbursement of Pension/Payments
[D] Healthcare accreditation

Show Answer

Correct Answer: D [Healthcare accreditation]
8. In which of the following universities  “National Centre for Sustainable Coastal Zone Management” under the World Bank assisted Integrated Coastal Zone Management project is set up?
[A] Pondicherry University, Pondicherry
[B] Anna University, Chennai
[C] Utkal University, Bhubaneswa
[D] Andhra University, Visakhapatnam

Show Answer

Correct Answer: B [Anna University, Chennai]
9. Which of the following US Senators founded “Earth Day “?
[A] Bob Kasten
[B] Alexander Wiley
[C] John W. Reynolds
[D] Gaylord Nelson

Show Answer

Correct Answer: D [Gaylord Nelson]
10. In context with the Branch licensing for foreign Banks in India, (which is exclusively under RBI), at least how many branch licenses require to be cleared every year by the RBI as per India’s World Trade Organization commitments?
[A] 10
[B] 12
[C] 16
[D] 20

Show Answer

Correct Answer: B [12]