Quiz 298: Polity and Constitution of India

1. In which year, the practice of presenting the railway budget separate from the general budget (or vice versa in true sense) started in India?

[A] 1920
[B] 1924
[C] 1925
[D] 1930

Show Answer

Correct Answer: B [1924]
Notes:
In the year 1924, the practice of presenting the railway budget separately from the general budget (or vice versa in true sense) started in India.
2. Which of the following were envisaged in the 74th Constitutional Amendment Act?

[A] Constitution and Composition of a municipality
[B] Personnel system in a Municipality
[C] Relations between elected members (executive) of a municipality and bureaucracy
[D] All are correct

Show Answer

Correct Answer: A [Constitution and Composition of a municipality]
Notes:
74th Constitutional Amendment Act envisaged the constitution and composition of a municipality. The 74th Constitutional Amendment Act of 1992 came into force on 1 June 1993. Personnel system in a Municipality and relations between elected members (executive) of a municipality and bureaucracy are decided by states as per their respective laws.
3. Which of the following is /are correct statements about zero hour?
  1. There is no mention about Zero hour in rules of procedure
  2. The Zero hour usually starts at 12.00 noon
  3. The zero hour questions can be asked without permission

Select the correct option from the codes given below:

[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3

Show Answer

Correct Answer: D [1, 2 & 3 ]
Notes:
There is no mention about Zero hour in rules of procedure. It usually starts at 12.00 noon. The zero hour questions can be asked without permission but prior notice to speaker is given.
4. The establishment of LokPal in India was recommended by the Administrative Reforms Commission (1966) on the lines of Ombudsman in the following countries?

[A] Finland & Norway
[B] Finland, Denmark & Norway
[C] Finland, Norway, Denmark & Switzerland
[D] Finland, England & Norway

Show Answer

Correct Answer: B [Finland, Denmark & Norway]
Notes:
The establishment of LokPal in India was recommended by the Administrative Reforms Commission (1966) on the lines of Ombudsman in Finland, Denmark and Norway.
5. Which among the following was the first state in India to constitute an institution of Lokayukta?

[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Odisha
[D] Rajasthan

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Odisha]
Notes:
Even before the enactment of the Lokpal and Lokayuktas Act of 2013 many states had already set up the institution of Lokayuktas. Odisha was the first state in India to constitute an institution of Lokayukta.
6. Which among the following regarding NRI’s Voting rights is correct ?

[A] NRIs can not vote in parliamentary and assembly elections
[B] NRIs can not vote in parliamentary elections but can vote in assembly elections
[C] NRIs can vote in parliamentary elections but can not vote in assembly elections
[D] NRIs can vote in parliamentary as well as assembly elections

Show Answer

Correct Answer: D [NRIs can vote in parliamentary as well as assembly elections]
Notes:
NRIs can vote in parliamentary as well as assembly elections. An NRI is any Indian citizen who is ordinarily residing outside India and holds an Indian Passport.
7. In which of the following conditions, the speaker & deputy speaker of the Lok Sabha have to vacate the office?

[A] When Presidents wishes
[B] When the ruling party loses confidence
[C] When they are not MPs
[D] Immediately after dissolution of Lok Sabha

Show Answer

Correct Answer: C [When they are not MPs]
Notes:
The speaker & deputy speaker of the Lok Sabha hold their office until either of them cease to be a member of the Lok Sabha or they resign.
8. Which among the following is correct in context with the powers of the parliament in enacting the budget ?

[A] Parliament can increase tax but can not reduce or abolish it
[B] Parliament can reduce or abolish a tax but can not increase
[C] Parliament can neither increase nor reduce or abolish a tax
[D] Parliament can increase as well as reduce or abolish a tax

Show Answer

Correct Answer: B [Parliament can reduce or abolish a tax but can not increase]
Notes:
In context to the powers of parliament in enacting the budget as provided by Indian constitution the parliament can reduce or abolish a tax but can not increase it.
9. Which among the following is legacy / legacies of British Rule in India?

[A] Creation of Indian Civil Services
[B] Secretarial System
[C] Local Self Government
[D] All are correct

Show Answer

Correct Answer: D [All are correct]
Notes:
Creation of Indian Civil Services, Secretarial System, & Local Self Government are some of the legacies of British rule in India.
10. For elections in Lok Sabha & Assemblies in India, the following system is used?

[A] Proportional representation
[B] Functional representation
[C] Territorial representation
[D] Communal representation

Show Answer

Correct Answer: C [Territorial representation]
Notes:
For the election of Lok Sabha and assemblies in India, the system of territorial representation is adopted. It aims at giving representation on the basis of territories irrespective of the population of that territory.
Share

View Comments