Quiz 159: Indian Polity & Constitution (For Civil Services Exam)

1. Which among the following are included in nagar panchayat?

[A] Notified Area Committee only
[B] Town Area Committee only
[C] Both Notified Area Committee & Town Area Committee
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: C [Both Notified Area Committee & Town Area Committee]
Notes:
Both Notified Area Committee & Town Area Committee are included in the Nagar Panchayat. Nagar Panchayat is an area which is being transformed from a rural area to an urban area.
2. Which of the following states in India established Panchayati Raj in 1956?

[A] Rajasthan & Maharastra
[B] Rajasthan & Andhra Pradesh
[C] Rajasthan Only
[D] Maharastra only

Show Answer

Correct Answer: B [Rajasthan & Andhra Pradesh]
Notes:
The Panchayat Raj system was first adopted by the Nagaur district of the state of Rajasthan on 2 Oct 1959. But it was first started by Andhra Pradesh.
3. Among Sindhi, Sanskrit, Kashmiri & Urdu which are the languages that are in VIII schedule of the Indian Constitution but not official language of any state in India?

[A] Sindhi, Sanskrit
[B] Sindhi, Sanskrit, Kashmiri
[C] Sanskrit only
[D] Sindhi only

Show Answer

Correct Answer: B [Sindhi, Sanskrit, Kashmiri]
Notes:
According to the Articles 344(1) and 351 of the Indian Constitution, the eighth schedule recognizes 22 languages. Sindhi, Sanskrit, & Kashmiri are the languages that are not official language of any state of India.
4. In which year National Commission for Minorities was established?

[A] 1989
[B] 1990
[C] 1991
[D] 1992

Show Answer

Correct Answer: D [1992]
Notes:
Officially, there are 6 minorities in India viz. Muslims, Christians, Sikhs, Buddhists, Parsis and Jains. The Union Government set up the National Commission for Minorities (NCM) under the National Commission for Minorities Act, 1992. The commission is made up of a Chairperson, a Vice Chairperson and five members. Unlike other bodies like NCSC and NCST, NCM has no constitutional backing or status.
5. A political party in India acquires the status of registered party if it secures what fraction of votes in a state?

[A] 1%
[B] 2%
[C] 3%
[D] 4%

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [1%]
Notes:
According to the Constitution of India if a political party in India acquires 1% of votes in a state election.
6. The power to decide an election petition in India is vested in the ________ ?

[A] Parliament
[B] Supreme court
[C] High Courts
[D] President

Show Answer

Correct Answer: C [High Courts]
Notes:
Parliament has enacted Section 80-A of the Representation of the People Act, 1951 providing that the “High Court” shall be the authority for presentment of election petitions under Article 329(b) of the Constitution.
7. Which of the following funds is charged for the salary and other allowances of the Judges of the High Courts?

[A] Consolidated fund of India
[B] Consolidated fund of state
[C] both of them in 1:1 ratio
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [Consolidated fund of state]
Notes:
The salary of High Court judges is charged from Consolidated Fund of State; while pension of the High Court Judges comes from Consolidated Fund of India.
8. On which date, Supreme Court of India started operations in Independent India?

[A] 25 January, 1950
[B] 28 January, 1950
[C] 4 June, 1951
[D] 27 October, 1949

Show Answer

Correct Answer: B [28 January, 1950]
Notes:
Supreme Court of India came into existence on 26th January, 1950 and it started working on 28th of January, 1950 from the premises of of Parliament house. It moved to current building in 1958.
9. In 1965, the head of Jammu & Kashmir was regurgitated as Governor previously called as _________?

[A] Premier
[B] Vajeer-i-aalam
[C] Sadr -i-riyasat
[D] wazir

Show Answer

Correct Answer: C [Sadr -i-riyasat]
10. In the parliament terminology, what is the meaning of Closure?

[A] end of session of parliament
[B] end of proceedings of a day
[C] end of debate on a motion
[D] starting of a session

Show Answer

Correct Answer: C [end of debate on a motion]
Notes:
The closure motion is a motion moved by a member of parliament to cut short the debate on a matter before the House. If the motion is approved by the House, debate is stopped forthwith and the matter is put to vote.
Share

View Comments

  • Q6 .A political party should get 4% of votes polled in state to get the status of regional party as per my knowledge....but answer given is 1%. pls clarify

  • power to decide an election petition in India is vested in supreme court.. but it is given administrative tribunal.. please verify it..

  • process of an election petition, which can be filed before the High Court, in respect of elections to the Parliament and State Legislatures. In respect of elections for the offices of the President and Vice President, such petitions can only be filed before the Supreme Court.
    Sumit Sonkar

  • sir , i highly appreciate your effort , and this is one the really good site of gk i have ever visited..i have one request pls at least provide the print option so that one can take out the print as it is not possible for everyone to sit on pc for hours, if u give the option to take print out one can prepare ample of gk in one day .. thank you very much ..and waiting for your reply

  • the power to decide an election petition is vested in the high court.
    Prior to 1966 election petitions were presented to the Election Commission, which would constitute one-member Election Tribunals of the rank of District Judge, on an ad hoc basis for the trial of election petitions. In Hari Vishnu Kamath v. Ahmed Isheque it was held by the Supreme Court that Art 329(b) prohibited only the 'initiation' of proceedings, questioning an election, in any other manner other than by an election petition and once that proceeding was initiated by filing an election petition, the requirement of Art 329(b) was met and thereafter the trial of the petition by the election tribunal was subject to the general law and to the supervision of High Courts over tribunals.

    Thus in order to avoid dual jurisdiction over the election matters the Election Commission recommended that trial of election petitions should be entrusted to the High Courts instead of election tribunals. Parliament thus enacted Section 80-A of the Representation of the People Act, 1951 providing that the "High Court" shall be the authority for presentment of election petitions under Article 329(b) of the Constitution. This was incorporated by an amendment in the year 1966 (Act 47 of 1966).