Quiz 106 : World Geography Basic Questions

1. Which among the following is called” mother of pearl” ?

[A] Ammolite
[B] Nacre
[C] Tusk
[D] Seashell

Show Answer

Correct Answer: B [Nacre]
Notes:
Nacre also known as mother of pearl, is an organic-inorganic composite material produced by some mollusks as an inner shell layer; it is also what makes up the outer coating of pearls. It is strong, resilient, and iridescent.
2. “Nebular Hypothesis” is a theory which is related to origin of the following?

[A] Sun
[B] Solar System
[C] Galaxy
[D] Universe

Show Answer

Correct Answer: B [Solar System]
3. “New Moore” island is located in?

[A] Arabian Sea
[B] Indian Ocean
[C] Bay of Bengal
[D] Pacific Ocean

Show Answer

Correct Answer: C [Bay of Bengal]
Notes:
New Moore Island was known as New Moore Island in India and South Talpatti Island in Bangladesh. It was an unhabitated island which emerged in the Bay of Bengal in the aftermath of the Bhola cyclone in 1970. It had been created by the delta currents. It was located south of the Hariabhanga river. Now it has disappeared due to raising sea levels.
 
4. Which among the following is busiest ocean trade route?

[A] Suez Canal
[B] North Atlantic route
[C] Panama Canal
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [North Atlantic route]
5. On June 21, the Sun is vertically overhead the following..?

[A] Tropic of Cancr
[B] Tropic of Capricorn
[C] Equator
[D] None of the abve

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: A [Tropic of Cancr]
6. “Open Sky Policy” is related to which of the following?

[A] Tourism
[B] Aviation
[C] Agriculture
[D] Space research

Show Answer

Correct Answer: B [Aviation]
Notes:
Open sky refers to an agreement between two countries to allow any number of airlines to fly from either of them without any restriction on number of flights, number of destinations, number of seats, price and so on. However, this is a general definition. In actual practice, there are always some restrictions.
7. In which among the following Petroleum in India is found chiefly?

[A] Basalt
[B] Metamorphic Rocks
[C] Sedimentary Rocks
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: C [Sedimentary Rocks]
Notes:
Sedimentary rocks are made from layers, or strata, of mineral particles found in other rocks that have been weathered and from newly formed organic matter.  Sedimentary rocks are important because they preserve a record of ancient landscapes, climates, and mountain ranges, as well as the history of the erosion of Earth. In addition, fossils are found in abundance in sedimentary rocks younger than 600 million years and provide evidence of the evolution of life through time. Earth’s geologic time scale was worked out using this record of sedimentary rocks and fossils.
 
8. The winds which never change their direction are called?

[A] Permanent Winds
[B] Trade winds
[C] Planetary Winds
[D] Local winds

Show Answer

Correct Answer: C [Planetary Winds]
9. In which of the following climates pine trees grow?

[A] Wet Deciduous
[B] Coniferous
[C] Tundra
[D] Monsoon

Show Answer

Correct Answer: B [Coniferous]
10. Rhodesia is the old name of ?

[A] Zaire
[B] Zimbabwe
[C] Switzerland
[D] Malawi

Show Answer

Correct Answer: B [Zimbabwe]
Share

View Comments

  • At the solstice occurring about June 20-22, the north pole is tilted toward the sun, and therefore the northern hemisphere has days ranging in length from just over 12 hours in the southern portion of the Tropic of Cancer to 24 hours in the Arctic Circle, while the southern hemisphere has days ranging in length from just under 12 hours in the northern portion of the Tropic of Capricorn to zero in the Antarctic Circle.

  • i have been a regular user of this site for almost a year now. its a wonderful site.

    but there are few things that really get in the eye sometimes like-
    1. we cant select anything (right and left click). i mean sometime i need a quick wiki look-up but i cant select that word or line.
    you are giving this content free in pdf's what are you afraid of.

    2.feedbak- there is no feedback option why? or its just me that cant find that.

    3.donation- there are a lot of generous people out there, who will support you if you give'em a chance.

    thank you for reading it.