Quiz 1011: GK Questions for Jharkhand Public Service Commission Recruitment Exams for Various Posts

This quiz has 10 General Knowledge / GK Questions for Jharkhand Public Service Commission Recruitment Exams for Various Posts based on syllabus of GK of Competition examinations and previous years question papers.

1. The Cartaz system with reference to naval trade was used by which of the following?

[A] Dutch
[B] French
[C] English
[D] Portuguese

Show Answer

Correct Answer: D [ Portuguese ]
Notes:
Cartaz system referred to a naval trade license or pass issued by the Portuguese in Indian ocean during the sixteenth century. A similar system used by British was navicert system in 20th century.
2. Lichens, which are capable of initiating ecological succession even on a bare rock, are actually a symbiotic association of __:

[A] algae and bacteria
[B] algae and fungi
[C] bacteria and fungi
[D] fungi and mosses

Show Answer

Correct Answer: B [ algae and fungi]
Notes:
A lichen is a composite organism consisting of a fungus (the mycobiont) and a photosynthetic partner (the photobiont or phycobiont) (usually algae) growing together in a symbiotic relationship.
3. ARCIL is related to which of the following ?

[A] Asset Reconstruction
[B] Assessment of Liabilities
[C] Assessment of Industrial Finance
[D] Assessment of Industrial Licencing

Show Answer

Correct Answer: A [Asset Reconstruction]
4. Which among the following was India’s first indigenously made color film.?

[A] Mughal-e-Azam
[B] Kisan Kanya
[C] Devdas
[D] Daulat

Show Answer

Correct Answer: B [Kisan Kanya]
Notes:
Kisan Kanya written by saadat Hassan manto and produced by Ardeshir Irani
5. Which of the following temple in India was called as “The Black Pagoda” by the Europeans?

[A] Tirumala Tirupati , Andhra Pradesh
[B] Kamakhya Temple -Assam
[C] Konark Sun Temple, Orissa
[D] Jagannath Temple, Orissa

Show Answer

Related Posts
Correct Answer: C [Konark Sun Temple, Orissa]
6. What was the name of the first vacuum tube invented by Lee de Forest in 1906?

[A] Colossus
[B] Leedion
[C] Audion
[D] Radion

Show Answer

Correct Answer: C [Audion]
Notes:
Audion was the first vacuum tube invented in 1906 by Lee de Forest. It was the size of a person’s thumb and glowing red hot like a tiny electric light bulb. This bagged him the nickname as “the father of radio”.
7. What do we call the phenomenon of spontaneous disintegration of the nucleus of an atom?

[A] Nuclear Fusion
[B] Ionisation
[C] Radioactivity
[D] Covalent Bonding

Show Answer

Correct Answer: C [Radioactivity]
Notes:
Radioactivity It is the phenomenon of spontaneous disintegration of the nucleus of an atom with emission of one or more radiations
8. Which of the following is correct about Hard water?

[A] it is free from soluble salts of calcium and magnesium
[B] it does not give lather with soap
[C] Both a and b
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: B [it does not give lather with soap]
Notes:
Presence of calcium and magnesium salts in the form of hydrogencarbonate, chloride and sulphate in water makes water ‘hard’. Hard water does not give lather with soap.
9. Which process develops new species from the existing species?

[A] Homologous
[B] Analogous
[C] Speciation
[D] Genetic variation

Show Answer

Correct Answer: C [Speciation]
Notes:
Speciation is the formation of new species. Speciation is the evolutionary process by which populations evolve to become distinct species. The biologist Orator F. Cook coined the term in 1906 for cladogenesis, the splitting of lineages, as opposed to anagenesis, phyletic evolution within lineages.
10. Which among the following is a direct tax?

[A] Corporate tax
[B] Wealth tax
[C] Income tax
[D] All of the above

Show Answer

Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Direct tax is a government levy on the income, property, or wealth of people or companies. A direct tax is borne entirely by the entity that pays it, and cannot be passed on to another entity. Examples include corporation tax, income tax, and social security contributions.
Share