GKToday

Quiz 97 : Basic GK for All Exams

1. Le Corbusier was the architect of which city among the following?
[A] New Delhi
[B] Chandigarh
[C] Mumbai
[D] Jaipur

Show Answer

Correct Answer: B [Chandigarh]
Notes:
The best-known architect recruited to the efforts of creating a new India was one of the founders of modernism in architecture, the Swiss Le Corbusier. The showpiece of his genius is Chandigarh, built as the capital of Punjab and Haryana. Outside Chandigarh, Le Corbusier’s most influential structures include:
  • Sarabhai House, Ahamadabad
  • Millowner’s Association Building, Ahmedabad.
  • Interstate Bus Terminal, New Delhi

Permanent Exhibition Hall of Prāgati Maidan, New Delhi

2. Which among the following states produces rubber in large quantities?
[A] Assam
[B] Kerala
[C] Tamil nadu
[D] Karnataka

Show Answer

Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
Kerala accounts for more than 90 per cent of the total rubber production in the country. The total area under rubber cultivation in the state is 5.45 lakh hectares. Rest of the natural rubber is produced in Tamil Nadu and North East states.
 
3. National Technology Day is celebrated on which date? 
[A] May 1
[B] May 11
[C] May 21
[D] May 31

Show Answer

Correct Answer: B [May 11]
Notes:
The National Technology Day (NTD) is celebrated every year on May 11 by the Union Ministry of Science & Technology to mark the historic feat of test-firing its very first nuclear-capable missile back in 1998 and to commemorate achievements of Innovation and Technology in India. 
4. On what date World-No Tobacco Day is observed? 
[A] May 20
[B] May 30
[C] May 31
[D] June 2nd

Show Answer

Correct Answer: C [May 31]
Notes:
In 1988, World Health Assembly of WHO had passed a resolution calling for the celebration of World No Tobacco Day, every year on May 31. Since then WHO has supported the observance of World No Tobacco Day (WNTD) every year
5. Who among the following presents Luther L Terry awards? 
[A] American Cancer Society
[B] World Health Organization
[C] International Union Against Cancer
[D] UNESCO

Show Answer

Correct Answer: A [American Cancer Society ]
6. Serfs Emancipation Day is related to which of the following Place? 
[A] Tibet
[B] Myanmmar
[C] Singapore
[D] Vietnam

Show Answer

Correct Answer: A [Tibet]
7. Cachaça, which is the most popular alcoholic drink and made from sugarcane is also the national spirit of________?
[A] Mexico
[B] Brazil
[C] Italy
[D] Malaysia

Show Answer

Correct Answer: B [Brazil]
8. Which schedule of Indian constitution contains languages?
[A] 6th
[B] 7th
[C] 8th
[D] 9th

Show Answer

Correct Answer: C [8th]
9. What is the common name of Calcium Sulphate Hemihydrate?
[A] Bleaching powder
[B] Slaked lime
[C] Plaster of paris
[D] Detergent

Show Answer

Correct Answer: C [Plaster of paris]
Notes:
Plaster of Paris is calcium sulphate hemihydrate. The formula is given as, CaSO4.1/2 H2O or (2 CaSO4) . H2O. The powder is called plaster of Paris, because the gypsum which was used to get the powder was mainly found in Paris.
10. Which of the following type of Coal, has maximum carbon content?
[A] Peat
[B] Lignite
[C] Antharacite
[D] Bituminious

Show Answer

Correct Answer: C [Antharacite]