GKToday

Quiz 73: Indian History Basic Questions

1. which among the following Muslim writers has written the famous Hindi work “Padmavat”?
[A] Malik Muhammad Jayasi
[B] Abdul Rahim Khan-I-Khana
[C] Amir Khusro
[D] Bulleh Shah

Show Answer

Correct Answer: A [Malik Muhammad Jayasi]
Notes:
Padmavat of Malik Muhammad Jayasi is a poem about the beauty and Jauhar of Padmani.
2. Which among the following travelers has recorded his experiences in “Kitab-i-Rehla” ?
[A] Amir Khusro
[B] Ibn Battuta
[C] Malik Murtaza
[D] Al-Bayhaqi

Show Answer

Correct Answer: B [Ibn Battuta]
Notes:
Ibn batutta was an Arab traveler and adventure frm Morocoo. His book is a primary source of history of the region of Muhmmad bin Tughluq it throws ligh on the socio-political condition of his times.
3. With which among the following branches of Mathematics, Sulva Sutras are related to__?
[A] Algenbra
[B] Geometry
[C] Calculus
[D] Game Theory

Show Answer

Correct Answer: B [Geometry]
4. Which among the following Mughal painters is credited for painting Siberian Crane and the Dodo for the first time?
[A] Abu al-Hasan
[B] Bishandas
[C] Farrukh Beg
[D] Ustad Mansur

Show Answer

Correct Answer: D [Ustad Mansur]
Notes:
Ustad Mansur as a painter started his career during the last few years of Akbar`s reign as a minor painter. However, later he flourished during the time of Jahangir.
Ustad Mansur was a leading painter in Emperor Jahangir’s court who was famous for depicting plants and animals. Most important paintings were of Siberian Crane and Dodo. The latter was an important source of reference for Zoologists till date. The Siberian Crane painted on paper is highly intricate showing the wrinkles on the bare skin, the legs and a small feather stuck to the claw.
 
5. Which among the following had an objective of introducing the self-governing institutions to India?
[A] Indian Council Act 1909
[B] Mont-Ford Reforms
[C] Cabinet Mission
[D] Government of India Act 1935

Show Answer

Correct Answer: B [Mont-Ford Reforms]
6. Which among the following is the year of famous Queen Victoria’s Proclamation assuming the Government of India?
[A] 1857
[B] 1858
[C] 1859
[D] 1860

Show Answer

Correct Answer: B [1858]
Notes:
On November 1, 1858, Lord Canning sent forth the royal proclamation in a grand Darbar at Allahabad via which Queen Victoria intimated that she had assumed the direct government of India. This proclamation also set forth the principles on the basis of which India was to be governed in future and the British policy towards people of British-Indian territories and princes
7. For reforms in which among the following, Hartog Commission was established?
[A] Society
[B] Education
[C] Civil services
[D] Economic reforms

Show Answer

Correct Answer: B [Education]
8. Fraser Commission was established for reforms in which among the following in 1902?
[A] Army
[B] eduction
[C] Police
[D] Civil service

Show Answer

Correct Answer: C [Police]
Notes:
In 1902-03, a Police Commission was established for the Police reforms under Sir Andrew Frazer and Lord Curzon got much success in the Police intelligence.
9. Who among the following was Viceroy of India at the time of partition of Bengal (1905)?
[A] Lord minto
[B] Lord curzon
[C] Lord Elgin
[D] Lord Chelmsford

Show Answer

Correct Answer: B [Lord curzon]
10. At which among the following places, the Muslim League was founded in 1906?
[A] Kolkata
[B] Murshidabad
[C] Dhaka
[D] Lucknow

Show Answer

Correct Answer: C [Dhaka]
Notes:
In Dec. 1906 “All India Muslim League” was set up under the leadership of Aga Khan, Nawab Salimullah Khan of Dacca and Nawab Mohsin-ul Mulk at Dacca. The League supported the Partition of Bengal and opposed the Swadeshi Movement and demanded the special safeguards for its community and separate electorate of Muslims.