GKToday

GK & Current Affairs Quiz: July 17, 2018

1. A PIL (public interest litigation) by BJP leader and advocate Ashwini Upadhyay has sought doing away with the law allowing candidates contesting more than one seat in elections in Lok Sabha and Vidhan Sabhas. As per existing laws, on how many maximum seats an MP / MLA candidate is allowed to contest?
[A] Two
[B] Three
[C] Four
[D] Five

Show Answer

Correct Answer: A [Two]
Notes:
Under the existing legal regime, a candidate is allowed to contest from up to a maximum of two constituencies in Lok Sabha and Legislative Assembly polls. The PIL filed seeks to limit this to one seat because it leads to wastage of public money in getting the election conducted once again for the constituency which is left vacant by the winning candidate.
2. Which of the following missiles of India is a “supersonic cruise missile”?
[A] Agni-V
[B] BrahMos
[C] Prithvi-III
[D] Aakash

Show Answer

Correct Answer: B [BrahMos]
Notes:
On 16 July, India’s supersonic cruise missile BrahMos was test fired from the Integrated Test Range (ITR) at Chandipur, Odisha under extreme conditions. Brahmos is India’s only supersonic cruise missile and it can cruise at speeds of up to Mach 3.0, or three times the speed of sound.
3. Which of the following IITs of India has unveiled “world’s first” remotely operable Local Electrode Atom Probe (LEAP) microscope?
[A] IIT Kharagpur
[B] IIT Madras
[C] IIT Bombay
[D] IIT Delhi

Show Answer

Correct Answer: B [IIT Madras]
Notes:
On July 16, 2018 IIT-Madras unveils “world’s first” remotely operable LEAP (Local Electrode Atom Probe (LEAP) microscope.
4. What term has been used for medical professionals assisting patients seeking treatment under the Ayushman Bharat-National Health Protection Mission (AB-NHPM)?
[A] Ayushman Saathi
[B] Ayushman Sahayak
[C] Ayushman Sahkari
[D] Ayushman Mitra

Show Answer

Correct Answer: D [Ayushman Mitra ]
Notes:
Ayushman Mitra Ayushman Bharat-National Health Protection Mission (AB-NHPM) will be a medical professional assisting patients seeking treatment. Their main work will be to assist patients coming to the hospital, and coordinate between patients and hospitals. The AB-NHPS aims at providing a coverage of Rs 5 lakh per family annually and benefiting more than 10 crore poor families.
5. On July 16, 2018, India has become the Asia Pacific vice-chair at World Customs Organisation. In which city, the headquarters of World Customs Organisation are located?
[A] Paris
[B] London
[C] Geneva
[D] Brussels

Show Answer

Correct Answer: D [Brussels]
Notes:
The World Customs Organization is an intergovernmental organization headquartered in Brussels, Belgium. It was founded in 1952 and its main work is in areas covering the international conventions and standards related to customs, trade, IPR protection etc.
6. Which country has topped the 2018 ‘Soft Power 30’ index?
[A] France
[B] United States
[C] Australia
[D] United Kingdom

Show Answer

Correct Answer: D [United Kingdom]
Notes:
UK has topped an annual global ranking of nations’ soft power. The 2018 ‘Soft Power 30’ index is published by UK-based strategic communications consultancy firm Portland and the University of Southern California Center on Public Diplomacy. This index has listed 30 countries in which France gets second place, Germany third and United States fourth. India does not feature in this list.
7. What is the objective of National Youth Empowerment Scheme which is under discussion currently in Union government?
[A] To provide skill training to youth
[B] To provide institutional credit to youth for self employment
[C] To provide military training to youth
[D] To provide scholarship to academically strong youth

Show Answer

Correct Answer: C [To provide military training to youth]
Notes:
The planned National Youth Empowerment Scheme will provide military training to 10 lakh young men and women every year to instil nationalism, discipline and self-esteem.
8. Recently, the Government of India has increased the monetary threshold for filing appeals in tax disputes in courts and tribunals to bring down the tax litigation in the country. What is the new monetary threshold for filing appeals in tribunals?
[A] Rs. 10 Lakh
[B] Rs. 20 Lakh
[C] Rs. 35 Lakh
[D] Rs. 50 Lakh

Show Answer

Correct Answer: B [Rs. 20 Lakh]
Notes:
On July 12, the government sharply increased the monetary threshold for filing appeals in tax disputes in various courts and decided to withdraw many pending appeals to cut down litigation and improve ease of doing business. The new monetary threshold for filing appeals in tribunals handling income tax as well as customs, excise and service tax disputes has been doubled from Rs.10 lakh to Rs.20 lakh. In the case of high courts, the monetary threshold is now Rs.50 lakh instead of Rs.20 lakh earlier. In the Supreme Court, the threshold has been increased from Rs25 lakh to Rs 1 crore. This will bring down tax litigation by 37%.
9. Which country is poised to host the 2018 BIMSTEC summit?
[A] Nepal
[B] Myanmar
[C] India
[D] Bangladesh

Show Answer

Correct Answer: A [Nepal]
Notes:
The 2018 Bay of Bengal Initiative for Multi-Sectoral Technical and Economic Cooperation (BIMSTEC) Summit is to commence from August 30, 2018 in Nepal. This is the fourth summit of BIMSTEC since its formation in 1997. Nepal is hosting it for the first time. It will see the heads of states from Bangladesh, Bhutan, India, Myanmar, Sri Lanka and Thailand along with Nepal.
10. The Indian railway is soon expected to get Western Dedicated Freight Corridor (WDFC), its first publicly-owned dedicated corridor for freight trains on August 15, 2018. The Western Dedicated Freight Corridor (WDFC) does not cover which of the following states?
[A] Maharashtra
[B] Uttar Pradesh
[C] Punjab
[D] Haryana

Show Answer

Correct Answer: C [Punjab ]
Notes:
The 1504 kilometers of Western DFC cover Rajasthan, Gujarat, Haryana, Maharashtra and UP. The Eastern DFC cover UP, Bihar, West Bengal, Jharkhand, Punjab and Haryana.