GKToday

Quiz 7: Basic General Knowledge

1. India’s First Moon Mission Chandrayaan was launched on which among the following dates?
[A] October 27, 2007
[B] October 22, 2008
[C] November 23, 2008
[D] December 17, 2008

Show Answer

Correct Answer: B [October 22, 2008]
Notes:
Chandrayaan was launched on October 22nd 2008 and successfully reached the lunar surface on November 14, 2008. The ISRO lost communication with Chandrayaan-1 on August 29, 2009, almost a year after it was launched on October 22, 2008. It operated for 312 days.
In 2017 NASA’s Jet Propulsion Laboratory (JPL) have found India’s first lunar probe, Chandrayaan-1 which was considered lost, is still orbiting the moon.
2. Consider the following:
  1. Badminton
  2. Bowling
  3. Golf
  4. Table Tennis

The sporting event “Singapore Open” is related to which among the above?

[A] Only 1
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Show Answer

Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
3. With which of the following countries, India shares maximum length of border?
[A] Pakistan
[B] China
[C] Bangladesh
[D] Nepal

Show Answer

Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
India has 15106.7 Km of land border running through 92 districts in 17 States and a coastline of 7516.6 Km touching 13 States and Union Territories (UTs). The length of India’s land borders with neighbouring countries is as under.
Bangladesh- 4,096.7 km
China- 3,488 km
Pakistan- 3,323 km
Nepal- 1,751 km
Myanmar- 1,643 km
Bhutan-699 km
Afghanistan- 106 km
India shares 4096.7 Km of its land border with Bangladesh. West Bengal, Assam, Meghalaya, Tripura and Mizoram are the States which share the border with Bangladesh.
4. Which among the following is considered to be the best soil for plant growth?
[A] Sand
[B] Clay
[C] Loam
[D] Silt

Show Answer

Correct Answer: C [Loam]
Notes:
Loam soil is the mixture of sand, clay and humus. It has good water-retaining capacity and is sufficiently aerated. This soil contains enough mineral salts in it, and suited for growth of vegetation.
5. The number of which among the following would be maximum in a Food Chain?
[A] Producers
[B] Primary Consumers
[C] Secondary Consumers
[D] Decomposers

Show Answer

Correct Answer: D [Decomposers]
Notes:
Transfer of food from the plants (producers) through a series of organisms with repeated eating and being eaten is called a food chain. A food chain consists of
  1. Producers or Autotrophs
  2. Primary consumers or Herbivores
  3. Secondary consumers or Carnivores
  4. Decomposers

Decomposers make up the final trophic level in a food chain. Decomposers are the organisms that feed on dead organic matter called detritus of all the trophic levels and help in recycling the nutrients. Examples of decomposers are bacteria, fungi, mites, millipedes, earthworms, nematodes, slugs, crabs and molluscs.

6. Consider the following regions in India:
  1. North East Himalayas
  2. Western Ghats
  3. East Coast

In which among the above the tropical rains forests are found in India?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 1 & 3
[D] None of the above

Show Answer

Correct Answer: A [1 & 2]
Notes:
Tropical Rain Forests occur in the areas which receive heavy rainfall. Andaman and Nicobar Islands, parts of North-Eastern states and a narrow strip of the Western slope of the Western Ghats are home of these forests. Important trees found in these forests are mahogany, ebony and rosewood.
7. Consider the following:
  1. Western Himalaya
  2. Eastern Himalaya
  3. Western Ghats
  4. Eastern Ghats

Which among the above are two biodiversity Hotspots of India?

[A] 1 & 2
[B] 2 & 3
[C] 3 & 4
[D] 1 & 4

Show Answer

Correct Answer: B [2 & 3]
Notes:
A biodiversity hotspot is a region with a high level of endemic species. Endemic species are those species that are found in a certain limited area. Two of the twelve biodiversity hotspots in the world are in India. They are the North-Eastern region and the Western Ghats. Mega biodiversity: A unique combinations of different plants and animal species which is not available anywhere else.
8. Luni River, which originates in the Pushkar Valley of Aravalli range ends in which among the following?
[A] As a tributary to Sabarmati
[B] In the Rann of Katch
[C] In the Arabian Sea
[D] Near Mount Abu

Show Answer

Correct Answer: B [In the Rann of Katch]
Notes:
Luni is a river in Rajasthan which originates in the Pushkar Valley of Aravalli range near Ajmer and ends in marshy lands of Rann of Kutch in Gujarath.
9. In which of the following states of India is located the Chiria iron ore mine complex ?
[A] Bihar
[B] Chhattisgarh
[C] Jharkhand
[D] Uttar Pradesh

Show Answer

Correct Answer: C [Jharkhand]
10. The asteroid belt is a region of the Solar System located roughly between the orbits of which among the following planets?
[A] Earth & Mars
[B] Mars & Jupiter
[C] Jupiter and Saturn
[D] Saturn and Pluto

Show Answer

Correct Answer: B [Mars & Jupiter]
Notes:
There is a large gap in between the orbits of Mars and Jupiter. This gap is occupied by a large number of small objects that revolve around the Sun. These are called asteroids.