GKToday

Quiz 6: Basic General Knowledge

1. The terms Hypoglycemia and Hyperglycemia are related to which among the following?
[A] Body Fat
[B] Blood Sugar
[C] Metabolism of sugar galactose
[D] Respiration

Show Answer

Correct Answer: B [Blood Sugar]
Notes:
Hypoglycemia: low blood sugar
Hyperglycemia: High blood sugar
2. Opium is obtained from the dry latex from which part of the Papaver somniferum Plant?
[A] Stem
[B] Leaves
[C] Poppy
[D] Stem joints

Show Answer

Correct Answer: C [Poppy]
3. Which part of the Human Body stores Glycogen?
[A] Liver
[B] Intestine
[C] Pancreas
[D] Skin

Show Answer

Correct Answer: A [Liver]
Notes:
In liver Simple sugars (monosaccharides) which are in excess are converted into complex polysaccharides like glycogen
4. What is the original name of Santa Claus?
[A] St. Thomas
[B] St. Nicholas
[C] St. Louis
[D] St. Peter

Show Answer

Correct Answer: B [St. Nicholas]
5. Who among the following has written the book- -“The Men Who Killed Gandhi”?
[A] R. K. Narayan
[B] Manohar Malgonkar
[C] Raghunath Vinayak Dhulekar
[D] Rajshekhar Basu

Show Answer

Correct Answer: B [Manohar Malgonkar]
6. Narrow water area attached with a main land in the form of channels, known as “Kayals” are found in which among the following states of India?
[A] Karnataka
[B] Maharashtra
[C] Kerala
[D] Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: C [Kerala]
Notes:
The Malabar coast has got certain distinguishing features in the form of ‘Kayals’ (backwaters), which are used for fishing, inland navigation
Every year the famous Nehru Trophy Vallamkali (boat race) is held in Punnamada Kayal in Kerala.
Kochchi Port situated at the head of Vembanad Kayal
7. Which among the following rivers originates from the Amarkantak?
[A] Betwa
[B] Mahi
[C] Narmada
[D] Tapti

Show Answer

Correct Answer: C [Narmada]
Notes:
The Narmada rises in the Amarkantak hills in Madhya Pradesh
The Tapi rises in the Satpura ranges, in the Betul district of Madhya Pradesh.
River Betwa is the tributary of Yamuna and it rises in Vindhya ranges
8. Which port is known as Queen of Arabian Sea?
[A] Vizag port
[B] Paradip port
[C] Kochi Port
[D] Mumbai Port

Show Answer

Correct Answer: C [Kochi Port]
Notes:
Kochi Port is a natural Harbour, situated at the head of Vembanad Kayal, popularly known as the “Queen of the Arabian Sea”
9. Who among the following was the first Indian Scholar who treated Mathematics as a different subject?
[A] Aryabhata
[B] Apastamba
[C] Baudhayana
[D] Katyayana

Show Answer

Correct Answer: A [Aryabhata]
10. Which of the following Union Territories have Rajya Sabha members?
  1. Delhi
  2. Puducherry
  3. Lakshadweep
  4. Andaman & Nicobar Islands

Select the correct option from the codes given below:

[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1, 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4

Show Answer

Correct Answer: B [1 & 2]
Notes:
Among all the union territories only Delhi and Puducherry have representation in Rajya Sabha.