GKToday

Quiz 5: Basic General Knowledge

1. Which among the following movement started with “breaking the salt law”?
[A] Non-cooperation Movement
[B] Civil Disobedience Movement
[C] Quit India Movement
[D] Home Rule Movement

Show Answer

Correct Answer: B [Civil Disobedience Movement]
2. Who among the following was the socialist leader, who ran away from the Hazaribagh Prison and joined the Quit India Movement?
[A] Ram Manohar Lohia
[B] Minoo Masani
[C] Jayprakash Narayan
[D] Achyut Patwardhan

Show Answer

Correct Answer: C [Jayprakash Narayan]
Notes:
JP had successfully escaped from Hazaribagh central jail in 1942 and then along with Mrs Aruna Asaf Ali and other socialists, he organized an underground movement to harass the British.
3. Who among the following were known as Tocharians?
[A] Kushans
[B] Shakas
[C] Hunas
[D] Kalabhras

Show Answer

Correct Answer: A [Kushans]
Notes:
Kushans are also known as Yuechis or Tocharians. 
4. Two schools, viz. Mathura School of Art and Gandhara School of Art flourished in which among the following era?
[A] Shakas
[B] Kushans
[C] Satavahanas
[D] Guptas

Show Answer

Correct Answer: B [Kushans]
5. Who among the following defeated Harshavardhana on the banks of river Narmada?
[A] Pulkesin I
[B] Kirtivarman I
[C] Pulkesin II
[D] Vikramaditya I

Show Answer

Correct Answer: C [Pulkesin II]
Notes:
Harshavardhana was defeated by Chalukya king Pulakesin-II in circa. 615 AD on the bank of river Narmada. This was the most notable military achievement of Pulakeshin and it ended influence of Harsha from south of Narmada river and established this river as boundary between Uttarpatha and Dakshnipatha.
6. Which among the following two cities were joined by “Sadak-i-Azam” or the precursor of the Grand Trunk Road built by Shershah Suri?
[A] Agra & Calcutta
[B] Delhi & Patna
[C] Delhi & Sasaram
[D] Agra & Sasaram

Show Answer

Correct Answer: D [Agra & Sasaram]
7. Which among the following was located on the banks of Tungabhadra River?
[A] Vijayanagar Empire
[B] Chalukyas of Vatapi
[C] Chalukyas of Badami
[D] Bahmani Kingdom

Show Answer

Correct Answer: A [Vijayanagar Empire]
Notes:
Vijayanagar Empire was established by Hari Hara-I and Bukka-I in the year 1336 on the banks of Tungabhadra River
8. In which of the following cities of India is located world’s first complete granite temple?
[A] Varanasi
[B] Mathura
[C] Thanjaur
[D] Madurai

Show Answer

Correct Answer: C [Thanjaur]
Notes:
Brihadeeswarar Temple in Thanjaur (in Tamil Nadu) was the world’s first complete granite temple
9. Who among the following was placed on the throne of Nawab of Bengal after the Battle of Buxar?
[A] Shiraj-ud-daula
[B] Mir Kasim
[C] Mir Jafar
[D] Najimuddin Ali Khan

Show Answer

Correct Answer: C [Mir Jafar]
Notes:
Battle of Buxar took place in the year 1764. Mir Jafar became the new Nawab of Bengal after Battle of Buxar.
10. Which of the following Mughal Emperor’s is also known to be a very good player of Veena?
[A] Akbar
[B] Jahangir
[C] Shah Jahan
[D] Aurangzeb

Show Answer

Correct Answer: D [Aurangzeb]