GKToday

Quiz 4: Basic General Knowledge

1. Which among the following acts, incorporated 11th Fundamental duty in Indian Constitution?
[A] 42nd Amendment Act
[B] 43rd Amendment Act
[C] 86th Amendment Act
[D] 89th Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: C [86th Amendment Act ]
Notes:
Based On the recommendations Sardar Swaran Singh Committee  10 Fundamental Duties were added in Part-IV of the Constitution under Article 51-A in the year 1976 through the 42nd Constitutional Amendment.
Later in the year 2002, 11th Fundamental duty was added through 86th constitutional Amendment Act. It states that A parent or guardian has to provide opportunities for the education of his child/ward between the age of six and fourteen years.
2. Via which of the following amendments, the term “Socialist” was inserted in Preamble of Indian constitution?
[A] 38th Amendment Act
[B] 42nd Amendment Act
[C] 49th Amendment Act
[D] 52nd Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: B [42nd Amendment Act]
Notes:
By the 42nd Constitutional Amendment Act (1976), three new words were added to the preamble of the constitution- socialist, secular and integrity.
 
3. Which among the following article of the Constitution of India says that all public places are open to all citizens?
[A] Article 15 (2)
[B] Article 16 (2)
[C] Article 17
[D] Article 18

Show Answer

Correct Answer: A [Article 15 (2)]
Notes:
Article 15(2) says that all public places are open to all citizens with out any discrimination.
Article 16 (2)- No citizen shall, on grounds only of religion, race, caste, sex, descent, place of birth, residence or any of them, be ineligible for, or discriminated against in respect or, any employment or office under the State.
 
4. For how many years, Great Migration in Europe lasted?
[A] 2 centuries
[B] 4 centuries
[C] 6 centuries
[D] 1 century

Show Answer

Correct Answer: B [4 centuries]
5. The temple city of Osian, near Jodhpur was built by which among the following Rajput Kings?
[A] Pratiharas
[B] Solankis
[C] Chauhanas
[D] Parmaras

Show Answer

Correct Answer: A [Pratiharas]
6. Who among the following legendary kings was also known as “Sarvadamana” in his childhood?
[A] Asoka
[B] Bharata
[C] Chandragupta Maurya
[D] Samudra Gupta

Show Answer

Correct Answer: B [Bharata]
Notes:
Bharta was also known as was also known as “Sarvadamana” in his childhood. Sarvadamana means the subduer of all. India has been called as Bharatavarsha after him.
7. Who among the following translated “Gita Govinda” in 1792?
[A] Sir Willam Jones
[B] Charles Wilkins
[C] Sir Robert Chambers
[D] H.H. Wilson

Show Answer

Correct Answer: A [Sir Willam Jones]
Notes:
Gita Goivinda is a sanskirt text composed by Jayadeva in 12th century.
In the year 1792 William Jones translated “Gita Govinda’’ into English.
Charles Wilkins translated Bhagavad Gita into English. 
8. Which among the following dynasty was identified only on the basis of Coins?
[A] Gupta
[B] Kushana
[C] Rastrakuta
[D] Chalukya

Show Answer

Correct Answer: B [Kushana]
9. In which year Archaeological Survey of India was made a permanent body?
[A] 1902
[B] 1861
[C] 1906
[D] 1910

Show Answer

Correct Answer: C [1906]
Notes:
Archaeological Survey of India was founded in the year 1861 by Alexander Cunnigham. In the year 1906 it was made as permanent body
10. Which among the following constitutional amendment act, reduced the age of voting from 21 years to 18 years?
[A] 59th Amendment Act
[B] 60th Amendment Act
[C] 61st Amendment Act
[D] 62nd Amendment Act

Show Answer

Correct Answer: C [61st Amendment Act]
Notes:
In the year 1989 through 61st constitutional amendment act, reduced the age of voting from 21 years to 18 years