GKToday

Quiz 3: Basic General Knowledge

1. Which among the following is the largest nuclear power station of India by capacity?
[A] Tarapur Atomic Power Station, Maharashtra
[B] Rajasthan Atomic Power Station, Rawatbhata
[C] Kaiga Atomic Power Station, Karnataka
[D] Madras Atomic Power Station, Kalpakkam, Tamil Nadu

Show Answer

Correct Answer: A [Tarapur Atomic Power Station, Maharashtra]
Notes:
With a capacity of 1400 MW, today, Tarapur is the largest nuclear power station in India.
2. Presence of which among the following salts in water causes “Blue Baby Syndrome”?
[A] Sulphates
[B] Chlorides
[C] Carbonates
[D] Nitrates

Show Answer

Correct Answer: D [Nitrates]
Notes:
Blue Baby Syndrome is caused due to contamination nitrate contamination in ground water.
3. In which among the following years, Essentials Commodities act enacted?
[A] 1955
[B] 1958
[C] 1961
[D] 1975

Show Answer

Correct Answer: A [1955]
Notes:
Under the Essential Commodities Act 1955, the State Governments/UT Administrations have issued various control orders to regulate various aspects of trading in essential commodities such as food grains, edible oils, pulses, kerosene and sugar etc. The Central Government regularly monitors the action taken by State Governments/UT Administrations to implement the provisions of the Act.
4. In which of the following plants, you can find Leghemoglobin?
[A] Wheat
[B] Soyabean
[C] Potato
[D] Brinjal

Show Answer

Correct Answer: B [Soyabean]
Notes:
Legume nodules possess special protein called LEGHEMOGLOBIN. The synthesis of leghemoglobin is the result of symbiosis because neither bacteria alone nor legume plant alone possess the protein
5. Which among the following states is largest producer of Coffee in India?
[A] Tamilnadu
[B] Andhra Pradesh
[C] Karnataka
[D] Kerala

Show Answer

Correct Answer: C [Karnataka]
Notes:
Karnataka is the largest producer of coffee in India followed by Kerala and Tamil Nadu
6. In which year state of Meghalaya came into existence?
[A] 1970
[B] 1971
[C] 1972
[D] 1973

Show Answer

Correct Answer: C [1972]
Notes:
Till 1972, Meghalaya was a part of Assam. On 21st Jan 1972 Meghalaya was formed. By carving out United Khasi Hills and Jaintia Hills, and the Garo Hills on from Assam.
7. From which among the following parts of a plant Cinnamon is obtained?
[A] Leaves
[B] Seeds
[C] Bark
[D] Buds

Show Answer

Correct Answer: C [Bark]
8. The Mocha Town, which was once famous and largest exporter of Mocha Coffee is located in which among the following countries?
[A] Bahrain
[B] Yemen
[C] Syria
[D] Ethiopia

Show Answer

Correct Answer: B [Yemen]
9. Which among the following Island of the Andaman & Nicobar islands contains the only known examples of mud volcanoes in India, called locally as “jalki”?
[A] Baratang Island
[B] Barren Island
[C] Car Nicobar
[D] Havelock Island

Show Answer

Correct Answer: A [Baratang Island]
10. In which of the following states is located the Indian Astronomical Observatory?
[A] Karnataka
[B] Uttar Pradesh
[C] Maharashtra
[D] Jammu & Kashmir

Show Answer

Correct Answer: D [Jammu & Kashmir]
Notes:
Indian Astronomical Observatory is located in Leh in Ladakh (Jammu & Kashmir). It is operated by Indian Institute of Astro-physics (Bangalore).