GKToday

Quiz 8: Basic General Knowledge

1. Plasmodium falciparum, which causes malaria in humans is kept in which among the following groups?
[A] Bacteria
[B] Viruses
[C] Protozoans
[D] Fungi

Show Answer

Correct Answer: C [Protozoans]
Notes:
Plasmodium, a tiny protozoan is responsible for malarial disease. Different species of Plasmodium (P. vivax, P. malaria and P. falciparum) are responsible for different types of malaria. Of these, malignant malaria caused by Plasmodium falciparum is the most serious one and can even be fatal.
2. Which among the following is the most important role played by Ribosome in the cells?
[A] Synthesis of RNA
[B] Synthesis of DNA
[C] Synthesis of Proteins
[D] Metabolism of Carbohydrates

Show Answer

Correct Answer: C [Synthesis of Proteins]
3. Who among the following is the current head of International Atomic Energy Agency?
[A] Yukiya Amano
[B] Mohamed ElBaradei
[C] Hans Blix
[D] Sigvard Eklund

Show Answer

Correct Answer: A [Yukiya Amano]
Notes:
IAEA was founded in 1957. It is also known as the world’s “Atoms for Peace” organization. It is the international centre for cooperation in the nuclear field.
Head Quarters of IAEA- Vienna in Austria
Present head of IAEA- Yukia Amano
4. Which among the following kinds of roots are found in Sugarcane?
[A] Prop Roots
[B] Stilt Roots
[C] Pneumatophores
[D] Nodulose Roots

Show Answer

Correct Answer: B [Stilt Roots]
Notes:
In Maize and Sugarcane, roots arise from the first few nodes of the stem and penetrate obliquely down in to the soil and give support to the plant. They are called Stilt roots.
5. The word “Mangal” is used for which among the following kinds of vegetations?
[A] Aquatic Plants
[B] Algal Blooms
[C] Mangroves
[D] Mediterranean forests, woodlands, and scrub

Show Answer

Correct Answer: C [Mangroves]
6. Consider the following statements about Chairman of Rajya Sabha:
  1. Vice President, who is also ex-officio chairman of Rajya Sabha is not a member of the Parliament
  2. Vice President, who is also ex-officio chairman of Rajya Sabha has no right to vote

Which among the above statements is/ are correct?

[A] Only 1 is correct
[B] Only 2 is correct
[C] Both 1 & 2 are correct
[D] Neither 1 nor 2 is correct

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 are correct]
7. Who among the following established Swadesh Bandhab Samiti ?
[A] Ashwini Kumar Datta
[B] Bagha Jatin
[C] Bhavabhushan Mitra
[D] Narendranath Bhattacharya

Show Answer

Correct Answer: A [Ashwini Kumar Datta]
Notes:
Swadesh Bandhab Samiti  was founded by Ashwini Kumar Dutta. It aimed to promote the consumption of indigenous products and boycott foreign goods.
8. During the 1857 Mutiny, who among the following was Governor General of India?
[A] Lord Canning
[B] Lord Elgin
[C] Lord Dalhousie
[D] Lord Elleborough

Show Answer

Correct Answer: A [Lord Canning]
9. Kalimantan is the part of which among the following countries?
[A] Thailand
[B] Malaysia
[C] Indonesia
[D] Cambodia

Show Answer

Correct Answer: C [Indonesia]
10. What is the maximum size & Minimum size of a Vidhan Sabha in Indian state, as outlined in the Constitution of India?
[A] 500,50
[B] 400,40
[C] 500,60
[D] 450,50

Show Answer

Correct Answer: C [500,60]
Notes:
In any state assembly maximum strength is fixed at 500 and minimum strength at 60. It means that its strength varies from 60 to 500 depending on the population size of the state. However, in case of Arunachal Pradesh, Sikkim and Goa, the minimum number is fixed at 30 and in case of Mizoram and Nagaland, it is 40 and 46 respectively