GKToday

Quiz-2: Basic General Knowledge

1. Who among the following was the Prime Minister of India when Mandal Commission was constituted?
[A] Indira Gandhi
[B] Morarji Desai
[C] Rajiv Gandhi
[D] V P Singh

Show Answer

Correct Answer: B [Morarji Desai]
Notes:
In terms of Article 340 Morarji Desai Government appointed the Second Backward Classes Commission under the chairmanship of B P Mandal in the year1979 to investigate the conditions of the socially and educationally backward classes and suggest measures for their advancement. The commission submitted its report in 1980 and identified as many as 3743 castes as socially and educationally backward classes.
27% government reservation of jobs for the Other Backward Classes (OBCs) is recommended by the commission so that the total reservation for all ((SCs, STs and OBCs) amounts to 50%.
After ten years in 1990 that the V P Singh Government declared reservation of 27% government jobs for the OBCs.
2. Which is the longest National Highway in India?
[A] NH-44
[B] NH-1
[C] NH-2
[D] NH-10

Show Answer

Correct Answer: A [NH-44]
Notes:
NH-44 is the longest highway in India. It starts from Srinagar (J&K) and ends at Kanyakumari (Tamilnadu). Total length of this highway is 3,745km. Previously this highway was known as NH-07.
3. In which year India’s first satellite Aryabhatta was launched?
[A] 1975
[B] 1970
[C] 1978
[D] 1965

Show Answer

Correct Answer: A [1975]
Notes:
India’s first satellite Aryabhatta was launched by India on 19 April 1975 from Russian space station using Kosmos-3M launch vehicle. 
4. What is the name of Indian’s first satellite launch vehicle?
[A] SLV-1
[B] SLV-2
[C] SLV-3
[D] PSLV-1

Show Answer

Correct Answer: C [SLV-3]
Notes:
India’s first satellite launch vehicle: SLV-3
The first attempt to launch SLV-3 was in 1979 carrying 35 Kg Rohini satellite but it was failed.  However, in the second flight of SLV3 during 1980, the Rohini satellite was placed in the orbit.
5. Which among the following is the correct set of chemical formulae of Chile Saltpetre, Saltpetre and Quick Lime?
[A] KNO3, NaNO3, CaO
[B] NaNO3, KNO3, Ca(OH)2
[C] Na(OH)2, KOH, CaO
[D] NaNO3, KNO3, CaO

Show Answer

Correct Answer: D [NaNO3, KNO3, CaO]
6. Which among the following organization publishes a “Red List” compiling information from a network of conservation organizations to rate which species are most endangered in the world?
[A] World Wide Fund for Nature
[B] International Union for Conservation of Nature
[C] United Nations Environment Programme
[D] World Conservation Monitoring Centre

Show Answer

Correct Answer: B [International Union for Conservation of Nature]
7. Which among the following the correct English Official name of CERN ( Conseil Européen pour la Recherche Nucléaire)?
[A] European Organization for Nuclear Research
[B] European Council for Nuclear Research
[C] European Center for Nuclear Research
[D] European Nuclear Research organization

Show Answer

Correct Answer: A [European Organization for Nuclear Research]
8. Who among the following has written Ghoolamgiri?
[A] Ishwar Chandra Vidyasagar
[B] Acharya Vinoba Bhave
[C] Jyotiba Phule
[D] Dadu Dayal

Show Answer

Correct Answer: C [Jyotiba Phule]
Notes:
In 1873 Phule wrote a book named Gulamgiri, meaning slavery. Phule dedicated his book to all those Americans who had fought to free slaves, thus establishing a link between the conditions of the “lower” castes in India and the black slaves in America
9. What is the core objective of World Bank supported STRIVE project in India?
[A] Elimination of Malaria
[B] Elimination of HIV/ AIDS
[C] Skill Development
[D] Rural Infrastructure Development

Show Answer

Correct Answer: C [Skill Development ]
Notes:
STRIVE (Skills Strengthening for Industrial Value Enhancement) is a World Bank supported project for skill development in India. The aim of this project is to improve access to quality and market-driven vocational training as well as apprenticeships
10. The Uday Kotak Committee is related to which of the following?
[A] Export Promotion
[B] Rural Development
[C] Corporate Governance
[D] Scholarships for SC / ST students

Show Answer

Correct Answer: C [Corporate Governance]
Notes:
21-member Committee on corporate governance headed by banker Uday Kotak had submitted its report in 2017 to the Securities and Exchange Board of India (SEBI).