GKToday

Ancient Indian History

1. Which of the following ancient Indian Kings had appointed Dhamma Mahamattas? 
[A] Asoka
[B] Chandragupta Maurya
[C] Kanishka
[D] Chandragupta-II

Show Answer

Correct Answer: A [Asoka]
Notes:
Dhamma Mahamattas were special officers appointed by Ashoka to spread the message of Dhamma or his Dharma. The Dhamma Mahamattas were required to look after the welfare of the people of different religions and to enforce the rules regarding the sanctity of animal life.
2. Consider the following statements:
1. Andal was a woman Alvar whose compositions were widely sung.
2. Karaikkal Ammaiyar was a devotee of Shiva who adopted the path of extreme asceticim in order to attain her goal
Which of the above statements is / are correct?
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2

Show Answer

Correct Answer: C [Both 1 & 2 ]
Notes:
Both the statements are correct.
3. Nābhivarṣa is the historical name of which of the following countries? 
[A] India
[B] Myanmar
[C] China
[D] Egypt

Show Answer

Correct Answer: A [India ]
Notes:
According to some historical sources, the term Nābhivarṣa was used for India prior to its name Bharatvarsa. The name is derived from King Nabhi, who was father of Rishabhanatha, the first Tirthankara in Jainism.
4. Which of the following Greek Explorers is considered to have left the earliest account of India?
[A] Herodotus
[B] Ctesias
[C] Scylax
[D] Hippalus

Show Answer

Correct Answer: C [ Scylax ]
Notes:
The earliest Greek Account of India was left by Scylax of Caryanda who was sent by Kind Darius-I of Persia to follow the course of river Indus and find out where it led. His original works are now lost.
5. Which of the following is not a correct observation as mentioned by Megasthenes about India?
[A] There is abundant gold, silver, copper and iron in India
[B] There is a well established caste system in India
[C] There are frequent famines in India
[D] Dionysus has invaded India

Show Answer

Correct Answer: C [ There are frequent famines in India ]
Notes:
The option C is not correct. Indians did not face famines because of abundant rains and assured at least one of two seasons of crops; and abundance of fruits and edible roots.
6. Hathigumpha inscription gives account of which of the following rulers?
[A] Asoka
[B] Chandragupta Maurya
[C] Kharvela
[D] Samudragupya

Show Answer

Correct Answer: C [ Kharvela ]
Notes:
The Hathigumpha Inscription at Udayagiri near Bhubaneswar in Odisha was got inscribed by King Kharvela of Kalinga in 2nd century BC.
7. Who among the following is the author of oldest surviving Prakrit grammar Prākrita Prakāśa?
[A] Pingala
[B] Yaska
[C] Vararuchi
[D] Shaunaka

Show Answer

Correct Answer: C [ Vararuchi ]
Notes:
The oldest surviving Prakrit grammar is Vararuchi’s Prākrita Prakāśa, whose date is debated.
8. Which of the following term is used for a “school” of learning and teaching the branches of Vedas?
[A] Shakha
[B] Charna
[C] Ratha
[D] Yajna

Show Answer

Correct Answer: B [ Charna ]
Notes:
Charana refers to the Guru-pupil lineage or school for teaching and learning of Vedas in ancient India.
9. Which of the following is not a correct feature of Rig-Vedic economy?
[A] Primarily pastoral economy
[B] Cultivation of multiple cereals
[C] Abundance of wage earners
[D] Sedentary agriculture society

Show Answer

Correct Answer: C [ Abundance of wage earners ]
Notes:
here are no evidences of wage earners in agriculture in Rig-Vedic Economy.
10. Which of the following Kingdoms were associated with the life of the Buddha?
1. Avanti
2. Gandhara
3. Kosala
4. Magadha
Select the correct answer using the code given below:
[A] 1, 2 and 3
[B] 2 and 4
[C] 3 and 4 only
[D] 1, 3 and 4

Show Answer

Correct Answer: C [ 3 and 4 only ]
Notes:
Avanti was not directly related to life of Buddha, so this needs to be opted out. We have read that Pasenadi (Prasenajit), king of Kosala, was the Buddha’s contemporary and is frequently mentioned in Pali texts. Kosala and Magadha were linked through matrimonial ties. Buddha wandered through the towns and villages in the kingdoms of Kosala and Magadha teaching his philosophy. Gandhara is not directly associated with the life of Buddha. It was expansion of Maurya empire that Gandhara received much Buddhist influence, notably during the reign of Asoka.