Quantitative Aptitude Questions and Answers section on “Statistics and Data Interpretation” with solution and explanation for competitive examinations such as CAT, MBA, SSC, Bank PO, Bank Clerical and other examinations.

# Statistics and Data Interpretation

The percentage expenses on various items during book production and sale.

(a) The cental angle for the sector on “Paper-Cost” is :

[A]22.5°

[B]36°

[C]16°

[D]54.8°

**36°**

100%=360°

∴1%=360°/100

∴10%=360°*10/100=36°

(b) If the ‘Printing -Cost’ is 17500 RS. The royalty paid is :

[A]6300 Rs.

[B]7500 Rs.

[C]8750 Rs.

[D]3150 Rs.

**7500 Rs.**

35% total cost = Rs. 17500

∴15% of total cost = $latex Rs. \frac{17500\times 15}{35} = Rs. 7500$

(c) If the “miscellaneous expenses” are Rs. 6000. How much more are “binding and cutting charges” than “Royalty”?

[A]Rs. 10500

[B]Rs. 4500

[C]Rs. 6000

[D]Rs. 5500

**Rs. 4500**

Difference in per cent cost of ‘binding and cutting charges’ and ‘rotalty’ = (18-15)%= 3%

Now, 4% of total cost = Rs. 6000

∴ 3% of total cost = $latex Rs. \frac{6000\times 3}{4}= Rs. 4500$

(d) The central angle corresponding to the sector on “Printing Cost” is more than that of “Acvertisement Charges” by:

[A]54.8°

[B]61.2°

[C]72°

[D]60°

**61.2°**

Difference in per cent expensses on printing cost and advertisement charges = (35 – 18)% = 17%

Now, 1% = 3.6%

∴ 17% = 3.6°$latex \times$17=61.2°

(e) The “Paper Cost” is approximately what percent of “Printing Cost”?

[A]32.5%

[B]30%

[C]20.3%

[D]28.6%

**28.6%**

The required per cent = $latex \frac{10\times 100}{35} $= 28.6% (approx)

The pie chart drawn belown shows the expenses of a family on various items and its savings during the year 2001. Study the graph and answer the question.

(a) Maximum expenditure of the family was on :

[A]Education of child

[B]Housing

[C]Food

[D]Other items

**Food**

Maximum expenditure of the family is on food, which is 23%.

(b) The total savings of the family for the year were equal to the expenditure on :

[A]Food

[B]Housing

[C]Clothing

[D]Other items including transport

**Housing**

∵ Expenditure on housing = Savings = 15%.

(c) What per cent of income was spent on transport and other items together?

[A]20%

[B]25%

[C]32%

[D]30%

**25%**

% Expenditure on transport and other items = (20 + 5) % = 25%.

(d) If the total income of the family was 100000 Rs., how much money was spent on the education of the children?

[A]23000 Rs.

[B]15000 Rs.

[C]12000 Rs.

[D]10000 Rs.

**12000 Rs.**

Expenditure on the education of the children

$latex = 12\% of 100000 Rs.$

$latex = \frac{12\times 100000}{100}Rs.&s=1$

$latex = 12000 Rs.$

Hence option [C] is the right answer.

(e) If the total income for the year was 100000 Rs. the difference of the expensses (in rupees) between housing and transport was:

[A]7000 Rs.

[B]10000 Rs.

[C]15000 Rs.

[D]12000 Rs.

**10000 Rs.**

The percentage difference in expenditure on housing and transport = (15 – 5) % = 10%

The required difference $latex = 10\% of 100000$

$latex = 10000 Rs.$

Hence option [B] is the right answer.