Profit and Loss Quantitative Aptitude Questions and Answers with video solution and explanation for competitive examinations. Each question is followed by a video solution for better understanding and practice.

# Profit & Loss

A man bought an old typewriter for Rs.1200 and spent Rs. 200 on its repair. He sold it for Rs. 1680. His profit percent is :

[A]20%

[B]10%

[C]8%

[D]16%

**20%**

Total cost of typewriter = Rs. (1200+200) = Rs.1400.

S.P= Rs.1680

Profit = Rs.(1680-1400) = Rs.280

Hence profit % = $latex \frac{280}{1400}\times 100= 20$%

So option [A] is correct.

A man buys a mobile for Rs. 1400 and sells it at a loss of 15%. What is the selling price of the cycle.

[A]Rs. 1202

[B]Rs. 1190

[C]Rs. 1160

[D]Rs. 1600

**Rs. 1190**

S.P= $latex 1400\times \frac{100-15}{100}=1400\times \frac{85}{100}= Rs. 1190$

Hence option [B] is the right answer.

On selling a chair for Rs. 651, There is a loss of 7%. The cost price of that chair is :

[A]Rs. 744

[B]Rs. 751

[C]Rs. 793

[D]Rs. 700

**Rs. 700**

Let the C.P of chair be ‘x’

$latex \because \left ( 100-7 \right )%x =651$

$latex \because x=\frac{651}{93}\times 100=Rs.700&s=2$

Hence option [D] is the right answer.

A milkman bought 70 liters of milk for Rs. 630 and added 5 liters of water. If he sells it at Rs. 9.00 per liter, his profit percent is :

[A]$latex 8\frac{1}{5}$%

[B]$latex 7$%

[C]$latex 8\frac{2}{5}$%

[D]$latex 7\frac{1}{7}$%

**$latex 7\frac{1}{7}$%**

C.P of 75 liters of mixtures of milk and water = Rs. 630.

S.P of 75 liters of mixtures of milk and waete = $latex 9\times 75$=Rs. 675.

Gain %= $latex \frac{45}{630}\times 100= \frac{50}{7}= 7\frac{1}{7}&s=2$ %

Hence option [D] is the right answer.

If the cost price is 95% of the selling price. What is the profit percent?

[A]4%

[B]4.75%

[C]5%

[D]5.26%

**5.26%**

If the cost price be Rs x, Then

S.P = $latex \frac{100}{95}x&s=2$=Rs. $latex \frac{20}{19}x&s=2$

∴Gain = $latex \frac{20x}{19}-x=Rs. \frac{x}{19}&s=2$

∴ Gain percent =$latex \frac{\frac{x}{19}}{x}\times 100=5.26&s=2$%

Hence option [D] is the right answer.

If the cost price of an article is 80% of its selling price, the profit percent is :

[A]20%

[B]23%

[C]24%

[D]25%

**25%**

S.P=Rs. 100

C.P=Rs. 80

∴Gain = Rs. 20

∴Gain Percent = $latex \frac{20}{80}\times 100 = 25&s=1$%

Hence option [D] is correct.

By selling an article for Rs. 960 a man incure a loss of 4% what was the cost price?

[A]Rs. 1000

[B]Rs. 784

[C]Rs. 498.4

[D]Rs. 300

**Rs. 1000**

C.P of article = $latex \frac{100}{100-loss percent}\times S.P &s=1$

$latex =\frac{100}{96}\times 960=1000&s=1$

A man buys a book for Rs. 110 and sells it for Rs. 123.20. Find his gain percent.

[A]8%

[B]12%

[C]14%

[D]16%

**12%**

Since C.P=Rs. 110, S.P=Rs. 123.20

So gain = Rs.(123.20-110)=RS. 13.20

Therefore Gain Percent = $latex \left ( \frac{13.20}{110}\times 100 \right )&s=1$ %= $latex \frac{1320}{110}&s=1$ %=12%.

Hence option [B] is the right answer.

If a cycle is purchased for Rs. 1960 and sold for Rs. 1862. Find the loss percent.

[A]4%

[B]3%

[C]5%

[D]6%

**5%**

C.P=Rs. 1960, S.P=Rs. 1862

Loss=1960-1862=Rs. 98.

Hence Loss % = $latex \left ( \frac{98}{1960}\times 100 \right )&s=2$ %= 5%

Hence option [C] is the right answer.

By what per cent must the cost price be raised in fixing the sale price in order that there may be a profit of 20% after allowing a commission of 10%?

[A]$latex 25\%$

[B]$latex 133 \frac{1}{3}&s=1$

[C]$latex 33 \frac{1}{3}&s=1$

[D]$latex 30\%$

**$latex \mathbf{33\frac{1}{3}}&s=1$**

Let the CP = 100 Rs.

Then, SP = 120 Rs.

Let the marked price = x Rs.

Then, 90% of x = 120 Rs.

$latex => x = \frac{120\times 100}{90}&s=1$

$latex = \frac{400}{3} = 133\frac{1}{3}\%&s=1$

Hence, the marked price is $latex 33\frac{1}{3}\%&s=1$ above the cost price.