This section comprises quantitative aptitude multiple choice questions with their solutions and Explanations on average. To browse other quantitative aptitude sections, please click here

You are here:Home >>Aptitude Questions>>Average

# Average Aptitude Questions

The age of A, B and C is 32 years, 36 years and 46 years. What is the average age of A, B and C:

[A]35

[B]32

[C]36

[D]38

**38**

The sum of age of A, B and C = 32 + 36 + 46 = 114 years

Hence The average age is 114 3 = 38 years.

∴ Option (d) is correct.

Find the average of first 50 natural numbers?

[A]25

[B]26.5

[C]25.5

[D]25.7

**25.5**

Because we know that the sum of first n natural numbers is (1+2+3+…..+n)

so we can say that (1+2+3+…..+50)

and the average of first 50 natural numbers =

Option [c] is the right answer.

Find the average of all prime numbers between 20 and 40.

[A]29

[B]120

[C]31

[D]30

**30**

There are four prime numbers between 20 and 40 and they are 23, 29, 31, 37.

So now we have to find the average of these four numbers :

=

Option (D) is the correct answer.

Find the average of first 30 multiples of 5.

[A]75

[B]75.5

[C]76

[D]76.5

**(b) 76.5**

The average of first 30 multiples of 5 :

Option (b) is the right answer.

The average of six consecutive even numbers is 29. Find the largest of these numbers.

[A]32

[B]35

[C]34

[D]33

**34**

Let the numbers be x, x+2, x+4, x+6, x+8, x+10. Accoring to the question :

Now because the largest number is x+10 = 24+10 = 34

Hence option [C] is the right answer.

There are two sections A and B of a class, consisting of 42 and 52 students respectively. If the average weight of section A is 40 kg and that of section B is 45 kg find the average weight of the whole class.

[A]40

[B]42.24

[C]42

[D]42.76

**42.76**

Total weight of (42+52) students = (42 40 + 52 45) = 1680 + 2340 = 4020

Average weight of the whole class =

Option (d) is the correct answer.

The average of three numbers is 7 and that is of first two numbers is 4, then what is the third number?

[A]15

[B]13

[C]7

[D]4

**13**

The sum of three numbers is 7 3 = 21,

and the sum of first two numbers is 2 4 = 8

Then the third number is 21 – 8 = 13.

Hence option [B] is the right answer.

If the average temprature of Monday, Tuesday and Wednesday was 40° c and that Tuesday, Wednesday and thrusday was 41° c, if the temprature of thrusday is 38° c, then what was the temprature on Monday?

[A]28° c

[B]35° c

[C]42° c

[D]48° c

**35° c**

The sum of temprature of (M+T+W) = 40 3 = 120° c. ……(1)

The sum of temprature of (T+W+Th) = 41 3 = 123° c. …(2)

and given that Thrusdau temprature is 38° c ………………(3)

To substract the equation (3) into (2): (T+W) = 123 – 38 = 85° c

Hence monday’s temprature is 120 – 85 = 35° c.

Of the three numbers, second is twice the first and is also thrice the third. If the average of the three numbers is 66, find the largest number.

[A]16

[B]18

[C]15

[D]17

**18**

Let the the first number be x

Then, second number = 2x and third number = .

Hence option [B] is the right answer.

If the average of m numbers is and n numbers is then what will be the average of (m+n) numbers :

[A]

[B](m + n)

[C](m – n)

[D]mn

**mn**

Because the average of m numbers is ,

and the average of n numbers is

Since the sum of m numbers is =

and the sum of n numbers is =

Now we have to find the average of (m+n) nummbers :

Hence option [D] is the right answer.